ПРОТЕСТИ ДО ЛУДОСТ! Жителите на „Младост“ си поискаха парка за трети път (СНИМКИ)

Това е национализация за трети път. Или Столичната община да извади пари или да ни обезщетят със земя, но там постоянно някой излиза и протестира, врещи пред камерата на БГНЕС Янита Тарабанова

0
4470
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Жители на „Младост“ се събраха на трети протест в парка срещу бл. 325. Те отново настояха започналият строеж да бъде спрян, а на собственика Стилян Койчев предложен друг терен, предаде БГНЕС.

„Искаме този парк да стане бъбрекът на „Младост“, защото всичко останало в района е застроено. Малко са местата, които могат да бъдат превърнати в парк. Тук направиха парк и сега искат да строят върху него. Целта ни сега е този единствен терен, останал незастроен да се запази като парк. Лошото е, че всичко се води от икономически интереси и план, който предварително е начертан и никой не ни е питал дали това, което някой е предвидил ние искаме“, каза за БГНЕС Пирин Соколов, който от години живее в квартала.

„Настоявам, където има детска площадка и вече изградена да си остане такава, а не да бъде строено върху нея. Кой разреши върху детска площадка да се строи жилищна сграда? Не е ли задължение на кмета да защитава интереса на гражданите?“, попита Радослава Недкова, която изтъкна, че в „Младост 4“ има идентичен случай и там също е предвидено да се строи върху площадка.

Останалите искания на протестиращите, които стартираха и подписка са: Извършване от Столична община на проверки на начините, по които са възстановени имотите в район „Младост“; искаме от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова да издаде Заповед за допускане на устройствена процедура по актуализация на действащите цялостни подробни устройствени планове и спиране на строителните дейности. 

На протеста беше и вр. и. д. кмет на района арх. Румен Русев, който обеща, че за момента там няма да се строи друга сграда, освен 7-етажната, чието разрешително е издадено не от него, а от главния архитект на София Здравко Здравков.

Преди дни самият Здравков обясни, че теренът е частен и не е част от парка и няма основание да спре инвестиционното намерение на строителя. 

Снимка: Информационна агенция БГНЕС

„Тук ще бъде построена една 7-етажна жилищна сграда с офиси и магазини и една триетажна сграда, която ще се ползва за склад от голяма верига магазини. От там са заявили, че засега не планират скоро да започне строителството й“, изтъкна арх. Русев.

На въпрос на БГНЕС дали може инвеститорът да бъде обезщетен с друг терен, вр. и. д. кмет на „Младост“ арх. Румен Русев отсече, че към момента не може да каже, тъй като районната администрация все още не е влязла в преговори с него.

Русев добави, че за други терени вече има постигнато съгласие, но не може да предвиди какъв ще бъде развоят тук. 

Протестът на жителите от „Младост“ беше съпътстван и от контрапротест от жители на кв. Горубляне, които бяха оградени от полиция и не бяха допуснати да се слеят със съседите си. Те бяха заплашени от полицията, че ще бъдат арестувани, а мотивът затова беше, че те не са организатори на протеста и не са от квартала. 

Снимка: Информационна агенция БГНЕС

„Ние сме тук, за да обясним на хората, че в момента тези терени, които защитават е предвидена за застрояване, но в момента жителите на „Младост“ излизат и искат и тези терени да станат паркове. Някой плаща ли за тази земя? Те казват, че нямат, както и, че нямат нотариални актове за земята под апартаментите им. Никаква земя не е тяхна, всичките части на „Младост“ са върху землището на Горубляне. Ние като собственици не сме получили нито една стотинка вече 25 години. Не може всички свободни площи да са зелени и нас никой да не ни обезщетява. Това е национализация за трети път. Или Столичната община да извади пари или да ни обезщетят със земя, но там постоянно някой излиза и протестира“, обясни Янита Тарабанова.

Тя обясни, че жителите на „Младост“ не искат да се изгради парк „Изток“, а да се обособят зелени петна в междублоковите пространства. 

Тарабанова добави, че от години горублянци чакат да се изгради канализацията им, но това не се случва, защото Столичната община не може да отдели 7 млн. лева, а в същото време дава всяка година по 8 млн. лева за почистването на междублоковите пространства в София, които са ничий. 

Източник: Информационна агенция БГНЕС

Заглавието е на редакцията на Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук