Протест на миньори и енергетици от „Марица изток“ блокира центъра на София

0
127

Днес по обед се очаква центърът на София да бъде блокиран от митинг-шествие на работещите в комплекс „Марица изток“.

Недоволството се организира от двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“, които предупреждават, че ще има проблеми с придвижването по централните улици в столицата. Въвеждат се и временни промени в движението.

Работещите в комплекса „Марица изток“ настояват да бъдат оповестени плановете на правителството относно въглищните мощности. По данни синдикатите се очаква да присъстват над 2500 души, включително и хора, които не са служители на комплекса.

Очаква се да бъде приета декларация в защита на въглищния комплекс и заедно с подписката, подкрепена от над 105 000 души, да бъде внесена в Министерския съвет.

По-рано вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че последният вариант на Плана за възстановяване и развитие ще бъде предаден на Европейската комисия в петък.

 

Преди дни служебният енергиен министър очерта три възможни дати за затваряне на въглищното производство в България – 2035 г., 2038 г., или 2040 г.

 

Снощи в навечерието на недоволството „Грийпийс“ проведоха акция пред Министерския съвет, с която по думите им припомнят на властта отговорността за ясен план за енергийна трансформация с конкретни ангажименти към заетите в сектора.

 

От „Има такъв народ“ разпространиха декларация в подкрепа на протестите на миньорите и енергетиците от комплекса „Марица-Изток“.

„В публичното пространство съществува официално непотвърдена информация за намерения на ЕК да предложи дата за затваряне на въглищните централи в България преди 2038 година. Това е особено притеснително в контекста на задълбочаващата се енергийна криза в Европа и в страната, чието развитие е непредсказуемо и може да ни причини необратими икономически щети. В тази връзка трябва да споменем и обстоятелството, че редица страни членки на ЕС ускорено пускат повторно в експлоатация спрени въглищни централи като основна антикризисна мярка“, се казва в изпратената до медиите декларация на Консултативния съвет „Енергетика“ към ИТН.

На фона на тази сложна енергийна обстановка, енергийните експерти на ПП „Има такъв народ“ изразяват категорично несъгласие с този подход към страната ни, най-малкото – поради четири причини, и ги изброяват.

„Налагането на принудено решение с толкова кратък срок без анализ на състоянието и последствията за националния мощностен и енергиен баланс за период от 15-20 години е недопустимо. То е рисково и е в нарушение на основни европейски принципи и стандарти за енергийно планиране“, посочват от ИТН. Според тях налагането на такова ускорено решение е и нарушение на основното човешко право на труд на работещите в комплекса. „Приложението на такова решение без предлагане на алтернативна заетост на тези хора е основание за завеждане на дело пред Европейския съд за правата на човека и ние ще подкрепим и консултираме всяка организирана инициатива на работещите в минните региони в България в тази връзка“, се заявява в декларацията.

От ИТН посочват, че въглищните централи в България ще бъдат изведени от експлоатация един ден, но това ще стане само въз основа на национален консенсус и тогава, когато те станат неконкурентни и ненужни за енергийния баланс на страната. „Днес такова решение е недопустимо и застрашава енергийната и националната сигурност на страната“, заявяват от партията.

Енергийните експерти на ИТН изразяват недоумение от продължаващата повече от година „пасивност на ЕК за овладяване на енергийната криза и липсата на каквито и да са предложения за реформи и гъвкави мерки“. Убедени сме, че съществуват възможности за омекотяване на последствията от тази криза на европейско ниво посредством частично компенсиране на основните причини: въздействието на изкуствено създадения дефицит на природен газ и необоснованият ръст на цените на въглеродни емисии през 2021 година, посочват от ИТН и отбелязват, че имат разработен такъв план за действия и ще го предложат на ЕК чрез българското правителство.Епицентър.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук