Протест срещу кабинета запуши Орлов мост, промени маршрута на много автобуси (СНИМКИ)

0
192

Протест с искане за оставката на правителството блокира центъра на София. Първоначално протестиращите се събраха пред парламента, закъдето имаха разрешение да протестират. По-късно обаче блокираха движението по двата централни булеварда „Дондуков“ и „Цар Освободител“. Около 14.30 протестът вече се разположи на Орлов мост и абсолютно незаконно запуши движението в традиционно натоварения петъчен следобед.

Наложи се автобусите в посока „Младост“ и „Дружба“ да се отклоняват през бул. „Драган Цанков“, през Телевизионната кула и оттам се включват в движението на „Цариградско шосе“. Тролейбусните линии с номера 4,5,8 и 11, както и рейсовете с номера 280, 306, 84 и 184 въртят преди „Орлов мост“, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Протестиращите пропускат само линейки.

протест министерски съвет
БГНЕС

Демонстрацията е организирана от партия „Възраждане“, но се забелязват поддръжници и от други извънпарламентарни формации, пенсионери, младежи. Присъединиха се и депутати от БСП, като Таско Ерменков и Георги Свиленски. По думите на Ерменков партията му подкрепяла всеки, който иска да свали правителството, независимо от коя политическа сила е. Затова щяло да е неестествено той да не е навън заедно с протестиращите. Соцдепутатът отнесе хули от една от протестиращите, която опита да го изгони от протеста на „Възраждане“. „Комунистите какво правят тук! Не ви искаме тук“, провикна се жена от Стара Загора.

Недоволните развяват трибагреника и скандират „оставка“, а около час след началото на митинга поеха по жълтите павета към Министерския съвет. Сред доводите да протестират те изтъкнаха несъгласието си с отказа от лева и замяната му с еврото и настояха за референдум. Протестиращите се обявяват още и срещу договора с Канада, известен като СЕТА, одобрен на първо четене от парламента.

Полицейското присъствие на жълтите павета е сериозно подсилено.

Плътен кордон униформени с жилетки с надпис „антиконфликт“ бяха застанали още в началния час на протеста пред парадния вход на Народното събрание. Протестиращите се бяха събрали до Паметника на Цар Освободител и през първия час не бяха затворили булеварда, така че и двете платна останаха свободни за придвижване на автомобилите. След 13.15 обаче те се отправиха на шествие в посока на Министерския съвет и блокираха движението по Царя, а по-късно го отцепиха и на бул. „Дондуков“ пред Министерския съвет, където се събраха да освиркват и да викат „мафия“ и „оставка“.

протест министерски съвет
БГНЕС

През това в парламента вътрешният министър Младен Маринов уточни, че протестът е официално заявен от партия „Възраждане“. Министърът призова да не се нарушава общественият ред и бе категоричен, че полицията ще бди за провокатори.

„Организаторът носи отговорност за опазването на обществения ред. Винаги сме внимателни за провокатори, които биха нарушили обществения ред. Миналия петък имаше такъв протест, част от лицата нарушиха обществения ред, блокирайки пътни артерии, без да имат заповед за ограничаване на движението. Към момента призовавам организаторите да портестират, но да спазват правата на останалите граждани“, подчерта той.

Маринов призова и да няма случаи на насилие към полицаите, каквито имаше при протеста пред МРРБ.

„Първата линия полицаи са екипите за диалог и антиконфликт. Това е сигнал към протестиращите, че ние сме там, за да осигурим тяхното конституционно право на протест. Но когато се излезе извън рамките на закона, останалите граждани очакват да се намесим, така че градът да функционира нормално. Надявам се организаторът да преценява тези неща и да не провокира, той носи отговорност“, добави министърът.

Народно събрание протест
Василия Пейчева, DarikNews.bg
Народно събрание протест
Василия Пейчева, DarikNews.bg
Народно събрание протест
Василия Пейчева, DarikNews.bg
Народно събрание протест
Василия Пейчева, DarikNews.bg
Народно събрание протест

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук