Професор от БАН: Коронавирусните пандемии са продължавали максимално две години

0
209

Опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали максимално две години. Тази ни порази даже за малко повече, но повечето учени прогнозират, че през следващото лято вече започва естествено самоограничаване на този вирус в световен мащаб. Така че няма да живеем завинаги с ваксините. Това каза проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

„Надявам се, че той ще се превърне в един обикновен сезонен вирус. В Европа всяка зима циркулират около 50 коронавируса, различни. Може би и причинителят на Covid-19 ще се присъедини към тях и вече така добре ще го познаваме, че няма да може да ни създава големи проблеми“, допълни още проф. Пенка Петрова пред БНР.

„Няма защо да се прави компромис и да се поставят ваксини с изтекъл срок. И като всеки лекарствен препарат с изтекъл срок на годност, те трябва да се изхвърлят“, каза Пенка Петрова.

„Проф. Чорбанов днес представя прототипа на българската ваксина на световен конгрес по ваксинология. Като научен проект сме стигнали до разработването на прототип“, уточни проф. Пенка Петрова.

„Опити с фаза 1, 2 и 3 изобщо не можем да направим в рамките на един научен проект, тъй като това изисква милиарди финансиране. Нашата държава не се ангажира до момента с финансиране на доразработването за следващите фази. Ние можем просто да вървим към патентоване. Аз бих посъветвала колегите да запазят патентно идеята си, за да може българската държава да печели, ако някоя чужда фирма закупи патентна в бъдеще. Нашата ваксина може да бъде готова за следващи коронавирусни инфекции“, заяви проф. Петрова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук