Проф. Божидар Димитров преобърна България с това, което отсече: Президентска република! Вижте само какво разкри за меча на Хан Кубрат!

0
1522

България ще направи първо копие на меча на хан Кубрат, който се пази в Ермитажа в Санкт Петербург. Мечът на хан Кубрат е сред най-ценните реликви от съкровището, открито през 1912 г. край украинското село Малая Перешчепина. Мечът на хана е с дължина близо 95 см и тегло 1.150 кг.

Обкован е със злато и стъклени инкрустации, има версия, че е подарък от византийския император. Това каза бившият шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в ефира на bTV.

Според него копието на меча, който по-скоро е сабя, е важно да бъде в България, защото е повод за национална гордост и самочувствие. Предмети от съкровището са копирани с разрешение на руската държава за НИМ в София. Досега обаче не са разрешени да се вземат отпечатъци и отливки единствено на меча на хан Кубрат. Той не е изложен постоянно в експозициите на Ермитажа, а се изважда само за важни изложби. Проф. Димитров уточни, че държавата ни има право да направи три музейни копия. Те трябва да са равни по размера и от същия материал на оригинала. „Предполагаме, че този меч е подарък от Византия. Българите не са се били с мечове, а със саби. Те са били конници и мечът само би им пречил“, поясни професорът. Проф. Димитров коментира и новия проект, с който се е заел. Той разкри, че учредяването на движението, което ще носи името „Кан Кубрат“ или само „Кубрат“, ще стане тази неделя. „То ще работи за ВВ – възход и величие на България. Това може да стане само при президентска република. Така са направили Франция, Турция, Русия и т.н. Този вид управление няма да доведе до авторитаризъм“, разясни проф. Димитров. „Много са хората, които са в това движение. В него основно има професори. Нашата цел ще бъде изпълнена, не се съмняваме. Не можем да продължаваме да се влачим с тази атрофирала република“, подчерта Божидар Димитров. По думите му ще е нужно да се свика референдум по този въпрос, което ще отнеме около година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук