Проф. Генчо Начев: “Голямото напрежение в МУ-София, което всички усещат, се подклажда и отвън”

1
335

София. За мен голямото напрежение в МУ-София се подклажда и отвън. Това каза в предаването „Денят започва” по БНТ изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина” и председател на Общото събрание на Медицинския университет (МУ) в София проф. Генчо Начев. „Подписал съм заповедта за освобождаването на проф. Вихра Миланова като ректор на университета, защото е в задълженията на председателя на Общото събрание. Колкото до законността на свикването на Общото събрание, когато се говори за такава, трябва да се знае, че съдът има последната дума. Председателят може да свика такова в три случая – по искане на ректора, по решение на академичния съвет и по искане на поне ¼ от списъчния състав на членовете на Общото събрание. Тук става въпрос за третата възможност. Получих искане за свикване от 124 членове от 400 на Общото събрание”, обясни проф. Начев и добави, че така на него са се събрали 320 души. Той уточни, че е четвърти мандат председател и никога досега не са се събирали над 300 човека.
„Не може да се каже, че някой насила е докаран. Въпреки това, поради факта, че не е публикувана поканата за събранието в страницата на МУ, предложих да се отложи. 297 гласуваха да продължи заседанието. На самият мен не ми беше ясно за какво е тази охрана. Тя стоеше отвън. Може би беше престараване”, коментира той.
За отказа на учебното заведение да предостави документите от проведения избор на МОН, проф. Начев заяви, че във всички случаи тези материали от Общото събрание ще отидат в съда, защото вече е заведено дело. „Те се пазят от председателя на Изборната комисия. Всички бюлетини и протоколи бяха запечатани в кашон и се съхраняваха при председателя на Изборната комисия и при новоизбрания ректор проф. Виктор Златков”, уточни проф. Начев.
По темата за извеждането на проф. Миланова от ректорския кабинет, проф. Генчо Начев заяви, че не си спомня преди да е имало агресия в учебното заведение. „Винаги е имало противопоставяне на идеи. Никога не е бил един кандидатът за ректор. Винаги е имало академичност. Аз съм доста разочарован от всичко това, което се случи”, допълни председателят на Общото събрание на МУ-София.
Според него резултатите от одита на МОН удрят върху имиджа на университета, но учебното заведение ще продължи работата си. „Рано или късно финансирането ще се пусне. Съдът ще се произнесе. Напрежението го има и всички го усещат”, каза още проф. Генчо Начев.

Източник/Агенция „Фокус

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук