Проф. Георги Рачев: Перфектно време по Гергьовден, възможни са бури по баловете

0
169

Най-доброто море е след 20 юни, няма я тълпата, която нахлува през юли и август, твърди климатологът

Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Проучва въпросите на климата и отражението му върху здравето на човека и икономиката. Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух. Зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Автор е на десетки статии и книги. 

– Проф. Рачев, ще вадим ли чадърите и на Гергьовден?

– По Гергьовден се очертава доста хубаво пролетно време със значително по-високи температури в сравнение с първите дни на май. Особено на трети си беше направо студено, хората в София бяха с качулки и шапки. Максималните температури на празника ще бъдат в порядъка на 20-25 градуса, на места и с градус-два по-високи. На самия 6 май в следобедните часове около планините, най-вече в Западна България има вероятност да превали и прегърми. Сравнително малка е обаче вероятността за съществени валежи. В събота и неделя след Гергьовден времето ще е слънчево, без прекалени горещини, без валежи. Единственият малък недостатък на времето ще е това, че все още утрините ще бъдат хладни и в зависимост от надморската височина и близостта до планината ще са в рамките между 9 и 13 градуса.

– Ще ни зарадва ли по същия начин приятно времето и по празничния 24 май, когато е и периодът на абитуриентските балове?

– Не си спомням около абитуриентските балове да не е имало гръмотевици и валежи. Тъй като периодът на баловете продължава десетина дни, все в някой от тях в следобедните часове ще превали и прегърми. Задължително девойките абитуриентки трябва да се подсигурят с лека наметка над роклята с презрамки.

Втората половина на май се очертава значително по-топла, с нормални, дори малко по-високи от нормалното температури. Затоплянето започва още от 14-15 май.  Рано е да се каже какви точно ще са температурите на самия 24 май. А както е известно, всяка капка дъжд е жълтица – не на, а след Гергьовден. За съжаление обаче, в двете седмици след Гергьовден  се очертава доста по-сух период. Ще има леко смущение на 11 май, с малко по-свеж и хладен въздух, когато евентуално и валежите ще са разпространени над по-голямата част от България. Особено за Югоизточна България се очертава период с валежи под нормалните.

– Какво ще е лятото? Кога да стягаме куфарите за море? 

– Не само българинът, но и европеецът е зажаднял за ваканция след двете години пандемия, която рязко ограничи пътуванията, социалните контакти. Съседите в Гърция и Турция дълго време не можеха да излязат от къщи, без да пуснат SMS. Предполагам, че интересът за пътувания след пандемията ще е много голям.

На нашето море втората половина на май е хубава за ваканция, но без къпане. Тогава е топло на плажа, особено по об​яд. Но водата е хладна – около Гергьовден температурата на морската вода е едва 13-14 градуса. Докато стигне водата до заветните 18-20 градуса,  на нашето море трябва да се изчака до юни. От 15 юни обикновено и времето се стабилизира.  В края на май по- нетърпеливите избират гръцкото и турското море, които  стават за къпане.

В последните може би 20 години обичам да ходя на море след 20 юни. Плажовете са празни, няма я тълпата, която нахлува през юли и август. А морето е невероятно чисто, топло, чудесно за къпане, преди да нахлуят стотици туристи.

– Какъв ще бъде този туристически сезон в разгара на война?  

– Тази година прогнозата е особено трудна. Засега негативните фактори са повече от позитивните. Руски и украински туристи това лято явно няма да имаме. Сериозен негативен фактор е това, че България не прави нищо за рекламата на своя морски туризъм. Непрекъснато говорим за бежанци, за война. Чуват се стряскащи прогнози в медиите, че военният конфликт ще засегне Молдова и Приднестровието, за евентуални проблеми по границата с Полша и прибалтийските републики. Всичко това се отразява много негативно на нашия туризъм.

– Как ще празнувате Гергьовден като именик? 

– На зелено, както винаги. В момента пътувам в Северна България, за пореден път се убеждавам колко красива е страната ни – грейнала във всички тоналности на зеленото, редуващо се със златното море на рапицата. Разкошно време да си навън.

– Избрахте ли вече дестинация за лятна ваканция?

– Ще спазя традицията ​- винаги ходя за малко на нашето море и после на гръцкото. Там имам няколко любими уникални местенца. Като Торони, на средния ръкав на Халкидики ​- просто няма нещо подобно в света. Но при мен нещата са малко по-особени ​- от 30 години съм в туризма и като съм на работа, почивам, а като съм на почивка – работя.

– Ще ни отмъкнат ли съседите и малкото туристи, които можем да привлечем?

– Турция и Гърция се измъкнаха много хитро, които имат дългосрочна визия, и от няколко месеца рекламират падането на рестрикциите, наложени заради ковид. Всички европейски морски дестинации махнаха ограниченията, за да могат хората да осъществят спокойно плановете си за пътуване.

А с Гърция просто не можем да се мерим, защото там туризмът се развива много по-рано и е поставен на съвсем други основи. Ние чакаме да дойдат 100 хиляди руснаци, още толкова украинци. Нашите големи курорти ​- Златни пясъци, Слънчев бряг, са пригодени за масовия чартърен туризъм. Докато в Гърция нещата са различни. А и нито природно,  нито от икономическа гледна точка можем да съперничим на гръцкото море. Ние трябваше да излезем с това, че България е сигурна държава, която няма никакви проблеми ​- нито с войната, нито с ковид, готова да посрещне всички туристи. За съжаление, пропускаме за пореден път летния туристически сезон. За щастие, поне зимният се оказа успешен ​- хотелите бяха пълни, както и курортите – над 80 процента. През 2019 г. преди ковид чартърите на нискобюджетните компании докарваха хора, които не бяха организирани. Прочели някъде за България, вдигат се за 3-4 дни или седмица. И масово оставаха очаровани от посрещането, от храната у нас. Имаше над милион такива туристи, пристигнали спонтанно, неорганизирано. Ето, такива хора трябва да привличаме с реклами. А олинклузивът, който се опитахме да наложим, връзва туриста към съответния хотел и ако изпие бира навън, ще е постижение. Но това е старият социалистически модел на туризъм -хотел, ресторант, плаж. Този магически триъгълник трябва да се разчупи.

Ако обаче войната в Украйна се затегне, хората ще гледат да са колкото се може по-встрани от конфликта.

– Кои екзотични дестинации са хитови тази година?

– Сезонът беше много добър за топлите страни – Дубай, Египет, където преди дни видях оферта за 700 лева за седем олинклузива със самолетни билети. Много по-евтино, отколкото у нас. Йордания се опитва да се наложи като дестинация, не толкова сполучливо. Тунис ще е актуална дестинация през летните месеци. Наесен предполагам ще станат повече предложенията на по-далечни екзотични дестинации. Азия ще се отвори, когато паднат ограниченията – все още там заболеваемостта е много висока. Япония, Южна Корея, Виетнам стояха много добре преди пандемията, но сега там нещата са по-зле, отколкото в Европа.

Но така или иначе, ковид ще си отиде и потокът пътуващи ще расте.

– Няма ли обаче газовата криза, на която сме свидетели, да създаде нови спънки за туризма и пътуванията?

– Това е другият негативен момент, който нагнетява напрежение в цяла Европа. Хората се страхуват, енергоносителите стават изключително чувствителна тема. Ако Русия спре газа и нефта, горивата, а оттам транспортът и туризмът неизбежно ще поскъпнат. Тази държава, която не успее да осигури леснодостъпна, евтина и изобилна енергия, просто не може да има не само успешен туристически сезон, а и успешна икономика.

– Ще може ли България да си гарантира алтернативни енергийни източници? 

– Има възможност за алтернативи, но всичко е политическа игра. За съжаление, не чуваме конкретика.

До ден днешен никой не знае какви са клаузите в договорите ни с Русия за нефт, нито как изглежда договорът ни за газ. И междувременно просто си играем на словесна еквилибристика с цени и дестинации. Не чуваме конкретика – нито от премиера, нито от ресорните министри на енергетиката, на икономиката. А за съжаление, много хора са заинтересовани енергията да не е евтина.

Цените явно ще растат. Ковид си отиде, но ни предстоят още тежки времена. И на хората ще им се наложи да си правят точно сметката. Ако преди са ходели на море за 10 дни, сега нищо чудно да си намалят ваканцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук