Проф. Гетов: До месец пускат коктейла за лечение на Covid-19

0
2630

Активно се работи по пускането в употреба на коктейла от моноклонални тела. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

“Това са специфични продукти за терапия за вече заболели пациенти. Те са в различно съотношения. Това са готови антитела, които предпазват пациента от усложнения. Разглеждаме наличните данни и най-вероятно ще бъдат одобрени по процедурата за състрадателна употреба. Тази процедура е специфична и се прилага в определени лечебни заведения. Вероятно в началото на април ще бъдат налични”, обяви той.

Проф. Гетов подчерта, че тъй като вирусът непрекъснато мутира, не може да се каже със сигурност коя ваксина е ефективна за новите варианти.

“За британския ваксините са ефикасни. Работи се усилено за редизайна на ваксините за другите варианти на вируса. Следващите месеци ще се появят бустерните дози за останалите варианти… Възможно е хората, получили втора доза, да трябва да получат трета, която да покрива новите мутации”, поясни той.

Европейската агенция по лекарствата е започнала поетапната оценка на руската ваксина “Спутник V”, а оптимистичният вариант за срок за издаване на разрешителното е началото на май.

“Адмирирам хората да съобщават на Българската агенция по лекарствата за ваксиналните реакции. Ваксината на “Астра Зенека” е малко по-агресивна, но всички реакции са описани в продуктовата информация. Те са нормални с оглед на типа ваксина и хората не бива да се притесняват. Едни реагират по-бурно към съответната ваксина, други по-спокойно, но това зависи от настройката на индивидуалния имунитет”, допълни проф. Гетов.

Той посъветва жените да не планират бременност около три месеца след ваксиниране.

“На този етап няма никакви притеснения за хората с хронични заболявания, за тях е препоръчително ваксинирането. Препоръчително е и за хората с наднормено тегло. Пациентите на имуносупресивна терапия е добре да се въздържат от ваксиниране три седмици преди и три седмици след терапията”, поясни професорът.

Проф. Гетов поясни, че няма общо правило коя ваксина за какъв тип човек е по-добра и затова пациентът трябва да получи препоръка от личния си лекар.

“Една година би бил сигурният срок, в който ваксината ще ни пази. За разлика от придобития имунитет след преболедуване, със сигурност ваксините изграждат по-дълъг и по-траен имунитет”, каза още той.

Попитан дали лекарства, или ваксини надделяват в разработките на фармацевтичните компании, той каза: “Надделяват ваксините, защото са по-перспективни от гледна точка на покриване на по-голям дял от популацията и предпазване на по-голям дял от населението. На втори ред са терапевтичните стратегии. Разглеждат се над 80 ваксини, терапиите са над 150.”

Проф. Гетов изрази оптимизъм, че в началото на лятото “ще бъдем от по-сигурната страна на барикадата”, след като бъде покрита целта за ваксиниране на голяма част от населението и след като много хора вече ще са срещнали SARS-CoV-2.

Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук