Проф. Донка Байкова посочи най-голямата полза от Великденския пост

0
1657

Постенето помага за преодоляването на пролетната умора, препоръчва експертката по храненето

Пролетната умора би била предотвратена, ако се предприеме Великденски пост. Това казва в интервю за Агенция „Фокус” проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, във връзка с Великденските пости и ползата от тях.

„Считам, че именно допусканите в периода на Великденския пост храни са повод да съм оптимистична и да кажа, че бихме преодолели пролетната умора. Обикновено тя се дължи на дефицит на витамини и минерали, а за да не се усещаме гладни по време на постите със сигурност ще удвоим инстинктивно количеството на обичайно приеманите от нас плодове и зеленчуци. Те са богат източник и доставчик за организма на човека на витамини и минерали”, уточни проф. Байкова.

По думите й, се очаква витамините и минералите, които вече са изчерпани в края на зимния период от депата ни, да бъдат приети по време на Великденския пост. На въпрос дали е добре да съчетаем Великденските пости със спорт и физически натоварвания, проф. Байкова посочи, че няма проблем за хората, които са добре тренирани.

„Тези в зряла възраст или в леко напреднала, които искат да постигнат ефект по отношение на здравето си би трябвало да знаят, че по-енергичното ходене 1 час дневно ще донесе много допълнителни ползи. И по отношение на нивата на кръвното налягане, и по отношение на нивата на липидните им показатели, както и тези на кръвната захар”, обясни тя. По думите й, това е нещо, което в България хората не съблюдават.

„Ако повишим някои от тези показатели, най-вече кръвното налягане, ние обикновено се затваряме в домовете си. Нещо повече – лягаме и се чувстваме зле. Уви, установено е по научен път, че движенията биха подобрили нивата на кръвното налягане и всички останали показатели”, посочи проф. Байкова.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук