Проф. Кантарджиев: 10 души заразяват 14 – хора, моля ви, не се събирайте на закрито

0
2675

Индексът на предаване на коронавируса сега е 1,4

Индексът на предаване на коронавируса сега е по-висок – 1,4. Десет души у нас вече заразяват с коронавирус 14. Преди две седмици индексът на предаване на коронавируса у нас беше – 10 души заразяват 8, те – 6. Вървяхме към ограничаване на заразата и да се борим само с огнища от внесени отвън случаи. За съжаление, виждате какво се случва в последната седмица. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб пред БНТ.

„Става дума за епидемични клъстери – Самоков, Кюстендил, Смолянско – от Смолянско само в моята лаборатория имаме 30 случая. Хубавото е, че ситуацията в Плевенско вече е под контрол“, каза проф. Кантарджиев.

„Още веднъж моля като лекар и като човек, който 3 месеца не спа, за да удържим ситуацията – хора, не се събирайте на закрито, бъдете с маска в градския транспорт, препоръчвам да я носите и в магазина“, призова проф. Кантарджиев.

Той коментира, че от щаба явно прекалено са разчитали на съзнание у хората. Проф. Кантарджиев даде пример със Северна Македония, където в момента има полицейски час.

Относно дербито между „Левски“ и ЦСКА днес той призова агитките да не стоят наблизо, да не се прегръщат и целуват. „Момчета, пазете здравето на семействата си“, апелира проф. Кантарджиев.

Елка Василева

dnes.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук