Проф. Кунчев: 3 пъти по-голяма смъртност от COVID-19 у нас в сравнение с ЕС

0
144

Десетина починали на ден за България е много, каза той

242 са новите регистрирани случаи на коронавируса в страната. Наблюдава се траен спад на новозаразените. Все пак процентът на смъртните случаи остава сравнително висок. Математикът от БАН проф. Огнян Минчев показа графика в студиото на „България сутрин“, според която случаите на заразени намаляват от февруари насам.
„Преболедуваха хората и имаме имунитет поне за 3-4 месеца. Има хора, които повториха и потретиха Омикрон, последствията са минимални. Десетина починали на ден за България е много. По броя на починалите съдим за това колко души се заболяват дневно. При нас смъртността е около 0,2% – 3 пъти по-голяма от това в ЕС. От това следва, че броят на заразените дневно е 5 хиляди – десетина пъти повече от официално обявяваните“, обясни той.

В момента падаме под свръхсмъртността за предишни години, сочи друга графика на математика от БАН.

„Хората, които са можели да починат, са починали преди това“, отбеляза проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR. По думите му Омикрон продължава да доминира у нас.

„Това, което беше в края на януари – бяха спрени училищата и детските градини, това е повече от 50% от локдаун. Това са места, където основно се разпространява коронавирусът. Това ни спести 70 хиляди случая на ден. Разбира се, пострада пак образованието. До края на септември е много трудно да има нова вълна“, подчерта математикът от БАН.

Проф. Кунчев прогнозира силно затихване на пандемията този месец. Според него правилната стратегия е да се борим с коронавируса на локално ниво.

Междувременно се провеждат изследвания на БАН за защита на населението и критичната инфраструктура у нас; съхраняване и развитие на националната идентичност; развитие на образованието, възпитанието и науката в духа на националните и общоевропейски ценности. 16 института на БАН са част от Националната научна програма „Сигурност и отбрана“.

„Знаем кои са пробойните, въпросът е да има стратегия да се реагира веднага. Целта е да има готови сценарии за реакции“, изтъкна математикът.

Петя Славова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук