Проф. Светлана Шаренкова: Целувката на Юда срещу Заедността на нацията

0
142

Екслидерът на БСП Сергей Станишев преди няколко дни роди крилатата фраза, че когато БСП е правила коалиция с ДПС – сметката се е плащала от социалистите. Изключително „интересна” мисъл, произнесена от министър председател с мандата на ДПС, а след това и мандатоносител на правителство, чиито премиер Орешарски (избран по едноличното предложение на Станишев), който по-късно стана кандидат-президент на ДПС. Еманация на това правителство бе прегръдката и целувката на същия Станишев с истанбулския храненик Лютви Местан на „Орлов мост”.

Станишев лично калкулира негативи за партията – десет изборни загуби, проблеми в идейното и организационното състояние, натиск в полза на Истанбулската конвенция и джендъризма и на Пакта за миграция, русофобията и неистовия стремеж за сговор с ГЕРБ, фаворизиране на семействено-личното си обкръжение, яростни атаки срещу пряко избрания от социалистите лидер Корнелия Нинова.

Откъде ли извлича подобни дълбокомислени „изводи“ Станишев за коалицията между БСП и ДПС, след като той беше водещ фактор в тях и упражняваше властта, без да се допитва до партията!? А може би търси „Кой ми е виновен?”, или коварно иска да пречи на бъдещи възможности на БСП за партньорство с партии, която има близък до социалистическия електорат –трудолюбив и патриотичен?

ПЕС-овският социалист Станишев неотдавна нарече премиера Бойко Борисов „израснал държавник”, но кой знае защо след това ухажване на улицата излязоха стотици хиляди млади хора и подкрепени от президента Радев, казаха на властта: „Мутри, вън!“.

Станишев подобно на Борисов все намира виновните извън себе си и обръща позорните си поражения в „морални победи”. Но този път няма да мине! Всички помним целувката на Юда с Лютви Местан и си задаваме въпроса „Кой?”, въпреки че знаем отговора – виновен е Сергей Дмитриевич Станишев, който предаде принципите и идеите на Социалистическата партия в полза на лични и корпоративни интереси.

Успехите на тройната коалиция (2005-2009 г.) – членството в ЕС и относителното покачване на социалния статус на българина – бяха пропилени лично от Станишев заради плоския данък и умишления провал на стратегическите енергийни проекти с Русия, но най-вече, заради търпимостта му като премиер към ширещата се корупция и беззаконие. И вместо мъжки да поеме лична отговорност за тези удари по моралния образ на БСП, който разколеба милиони леви хора, Станишев отново ни чете морал и ни учи какво да правим.

Излишно е да напомняме, че ДПС е легитимна партия, с важна роля в българския политически живот след промените през 1989 г., ДПС е балансьор в ключови моменти на прехода и има своето европейско представителство. Но най-важното за България, д-р Ахмед Доган изработи Доктрината за българската Заедност в социален и етнически смисъл. ДПС е възможен коалиционен партньор и заради програмата си за ускорено догонващо развитие.

Ето защо предварителният саботаж чрез подобни подхвърляния от страна на Станишев преди изборите намирисват на завист и вредителство срещу легитимното ръководство на БСП и намек за възможна коалиция с ГЕРБ!?

Днес е важно БСП, която е единствената реална алтернатива на мафиотско-мутренския модел на управление на ГЕРБ, да се яви на изборите в кондиция – организационна, идейна и кадрова и да стане първа политическа сила. Да определи своите „Червени линии” в идеологически и политически план и на тяхна база да се допита до социалистите с кого и при какви условия да управлява България. „Червените линии”, които не бива да се прекрачват, са в социалната, икономическата, геополитическата област, на социалните политики, защитата на българското производство, на образованието и културата, на родолюбивите ни традиции и най-важното – на суверенитета и националния интерес. Това е реалната битка със Задкулисието, която пое лично Корнелия Нинова – без договорки, без бизнес интереси, маскирани като „исторически компромиси”, без обръщане на палачинката според властовите мераци – все неща, характеризирали участието във властта на Станишев и неговото обкръжение.

За честни избори и промяна на мафиотско-мутренския модел!

Заедно да си върнем Държавата и Свободата на 4 април с бюлетина № 4!

Проф. Светлана Шаренкова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук