Проф. Христова заплете голяма интрига около президентския вот

0
2635

Нидал Алгафари пък разкри защо имаме такъв шантав парламент

Трябва да търсим причинно-следствената връзка за всичко, което се случи. А тя е много сложна. Всичко стартира с акцент върху разделението. Президентът отказа да изпълнява своите функции, които имат за цел да намират баланса, да търсят решения, да извличат позитивното от сблъсъците и да го поставят на масата за преговорите. Това заяви пред  Bulgaria ON AIR политическият психолог проф. Антоанета Христова.

По думите ѝ в момента, в който президентът е заел страна, се е получила ситуация, в която гражданите са се поляризирали.

„Сегашният парламент е продукт на всичко това, което се случи през последните няколко години“, уточни тя.

„Причината трябва да я потърсим по-широко. За това е виновен нашият суверен, както обича Слави да се изказва. Този суверен избра такова Народно събрание. Това са първите виновници. Вторите са тези, които не гласуваха и не се интересуват по никакъв начин от политическия живот. Това са причините да имаме този шантав парламент“, каза ПР експертът Нидал Алгафари.

И добави, че по-голяма вина имат Бойко Борисов, Ахмед Доган и Корнелия Нинова.

„Това са хората, които имайки зад себе си стабилни партии, партии с опит, минало, със структури и ясни политики, трябваше да намерят начин да се разберат. А не да очакват „Демократична България“, хората на Мая Манолова или Слави да направят нещо за кабинет“, уточни ПР експертът.

Христова изтъкна, че партиите имат характер, специфика на поведението, която не предполага колаборация.

„Крайни индивидуалисти са – много силно его, много силна мотивация да наложат собствената си визия. Аз уважавам позицията на Трифонов за това, че той иска една партия, която е най-голямата да поеме отговорността за управлението“, добави политическият психолог.

A относно евентуален политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, Христова каза, че изглежда сякаш президентът би го подкрепил.

„Нормално е да се допусне това. Те са част от служебното правителство, чийто ментор е Радев. Не съм убедена, че той има интерес от такава партия. Партия, която ще вземе избиратели от ДБ, БСП, от негласувалите и може би от ИТН.

В крайна сметка всички тези хора са за Радев, тук стои големият въпрос дали той ще остане за втори мандат“, категорична е събеседничката.

Алгафари посочи, че избирателите на БСП очевидно харесват Радев.

„Нямаме политически елити, които да бъдат възпитавани в годините“, подчерта той. И добави, че проблемът на БСП е, че намаляват техните избиратели, както и силата и мощта им.

Алгафари изтъкна, че партиите може да не са представили кандидати за президент, тъй като не знаят още дали изборите ще бъдат 2 в 1.

„Ако са 2 в 1 е логично да изкараш партиен лидер, който да дърпа за листата. Тогава ще търсят един тип хора – ГЕРБ примерно ще потърсят човек, който да е партиен. Когато са различни изборите, ще се търси вариант, при който да не е партиен лидер, а някой, който да е подкрепен от партиен комитет“, добави ПР експертът.

blob:https://www.bgonair.bg/66e4c16c-4ab6-4806-8733-65fce66a667d

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук