Проф. Чорбанов: Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен

0
2614

Снимка: архив, БГНЕС

Прекаралите COVID-19 и ваксинираните в огромна степен не разпространяват заразата и не трябва да носят маски. Това каза проф. Андрей Чорбанов от БАН пред БНТ.

В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година все още имат имунитет, смята професорът.

Според него няма нужда прекаралите вируса да се ваксинират. „Все пак не знаем колко дълъг е имунитетът. Трябва да се прави проверка за антитела“, добави той.

„Нормално е властите да се страхуват. Няма как да знаем дали ще има четвърта вълна“, каза Чорбанов и добави, че очаква скоро да падне забраната за носене на маска на закрито.

„В Европа има големи индийски общности. Малко вероятно е да се предпазим от тази нова мутация. Говорим за 1 млн. ваксинирани у нас плюс 350 000 българи, които официално са прекарали вируса, но реално тази цифра е много по-висока“, каза той.

Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост. Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира Чорбанов.

Той допълни, че искат да има 2 форми – инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от нашата държава.

Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой обаче не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот, заяви Чорбанов.

„Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше, нищо видимо от многото неща, за които се писа. Нямах никакъв апетит и тогава усетих, че нещо не е наред. Кръвната картина вече показа, че нещата никак не са добре.  Не редувах подобрение и влошаване, не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Действително имах тежки поражения на дробовете. Сатурацията ми падна доста под границата. Лекуваха ме по стандартна терапия – коктейл от медикаменти. Бях 12 дни в болница“, разказа за своята среща с болестта Чорбанов.

Елка Василева

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук