Проф. Чуков: ИД ще прибегне до министерство на вълците единаци

0
2777
Професор Владимир Чуков 

„Единственото нещо, което трябва да се прави е превенцията в самото начало“, смята експертът

„Подходът на властите вече е по-различен, защото медиите се оказаха обекта, самата цел на терористите“, каза екпертът по въпросите на Близкия Изток и тероризма проф. Владимир Чуков в студиото на „България сутрин“. 

Това според него е причината за ограниченото медийно внимание към терористичните актове в последно време. По този начин се избягва всяването на страх сред обществото.

След екзекуцията на лидера на Ислямска държава ал Багдади от края на октомври организацията е ориентирана към присъствие в Африка. Експертът обърна внимание на континента като място, където терористите намират много по-лесно приютяване.

„Много малко внимание се обръща на Либия. А Турция проектира своите конфликти от Северна Сирия в Либия. Ние като европейци си зарявяме главата в пясъка“, коментира той този въпрос.

Практически Ислямска държава е загубила епицентъра си, оперативния щаб.

„Има нова качествена фаза от развитието на този тероризъм, просто защото няма силно оператично ръководство, но има мрежите, хората по места. Те дори смятат да направят диван – министерство на вълците единаци“, разказа Владимир Чуков за Bulgaria ON AIR.

Според него практиките много често показват, че Ислямска държава поема отговорност за терористични актове, дори когато не е отговорна.

„На тях не трябва да им се вярва“, каза проф. Чуков.

Според него никой не може да каже броя на вълците единаци, а тероризмът е неизкореняемо социаллно явление.

„Единственото нещо, което трябва да се прави е превенцията в самото начало“, смята експертът

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук