Психолог: Всички близки на издирвания Стоян Зайков да потърсят закрила (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
6880

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, News24-bg.com

Репортер по темата: Ива ДИМИТРОВА, News24-bg.com

43-годишният Стоян Зайков, заподозрян вероятно за вече две убийства в Костенец, все още се изплъзва на МВР, въпреки, че беше ангажиран целият ресурс – дронове, хеликоптери, барети със специални автомобили и стотици полицаи. Вече седми ден.

Местните хора живеят в страх и напрежение, които се засилиха след убийството на местен мъж, последвало това на бившата приятелка и майка на сина на Зайков. Властите предупредиха, че той е особено опасен и никой не трябва да се опитва да предприема каквито и да било мерки, ако го види, освен да съобщи в полицията.

Криминалният психолог Тодор Тодоров пък коментира пред bTV, че макар да няма опасност за обикновените хора в Костенец, би посъветвал всички, които са имали лични отношения с беглеца, да се обърнат към разследващите, за да гарантират собственото си оцеляване.

Той определи Зайков като асоциален, егоцентричен и страхлив човек, който е загрижен единствено за себе си и собственото си оцеляване.

Той би могъл да се крие навсякъде, където му е познато на него. Защото такива хора като него мислят само за себе си и постъпват така„, обясни експертът.

Тодоров допълни, че не се интересува от нищо и от никого. Включително от единственото си дете.

Ако той е един загрижен баща, няма да подложи детето си това, Подлага детето му да не знае къде е и какво се случва с него, от една страна. От друга страна, създава предпоставки да го заведат в социална институция„, каза още психологът.

По думите му в подобни случаи е важно издирването да е целенасочено и добре планирано. 

Привечер днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че вторият убит в Костенец е застрелян на 14 май, най-вероятно с преправена ловна пушка. В къщата му не е влизано с взлом, а най-вероятно през отворен прозорец. В къщата има изолирано ДНК, но все още няма резултати от него, предаде Нова телевизия. Възможно е Зайков да се е укривал в дома на втората жертва, с когото са роднини, без дори той да подозира.

Мащабната акция по издирването на Стоян Зайков стигна и до основното училище в Костенец и притесни и децата, и техните родители.

Спецчастите претърсваха не само в Костенец, но и в околностите.

Претърсена беше и къща на близки на втората жертва. До акцията в къщата се стигнало след сигнал, че Зайков е забелязан в района. След като пристигнали, баретите използвали шокова граната. Ефектът от такава граната е силен шум и светлина, която да дезориентира обекта на преследване.

Хората в селото разказват, че чули шум като изстрел от автомат. И се уплашили.

„В Костенец няма спомен да се е получавала такава ситуация – две убийства. Хората са притеснени особено около местата, където са станали убийствата“, заяви кметът на града Радостин Радев.

Костенец и селата наоколо продължават да са под полицейска блокада, проверяват се всички коли.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук