Психолог: Политиците трябва да дадат реални перспективи за бъдещето

0
143

Как политиката събира и разделя обществото? Какви са посланията, които виждаме и чуваме, как те влияят на избирателите?

Естествено, че е удобно заиграването с Ковид по време на кампания. Особено, когато трябва да се говори по-популистки. Като всяка социална криза, така и пандемията преминава през различни фази. В началото имаше уплаха, после имаше едно сплотяване, но постепенно умората се натрупа и това доведе до много негативни реакции. Тоест, дойде този период на отричането. За съжаление, отрицанието в България беше доста силно, а и политиците не помогнаха за това“, заяви психологът Иван Игов в изборното студио на Bulgaria ON AIR – „Избори: трето действие“. 

Той добави, че от миналото лято има каша в нашата политическа система и всичко това допълнително натрупа посттравматичния синдром.

„Когато има такава социална криза, след нея част от хората не излизат от кризата, а продължават да бъдат в нея на личностно ниво“, поясни Игов.

„Рационалното, истинското е именно това – да намерим алтернативата, да намерим решението, да се сплотим и заедно да предприемем мерките, но това не се случи, за съжаление. Когато ваксините се появиха като единствената алтернатива на спасението, ние сякаш ги отрекохме“, подчерта той.

„Обединение по време на кампаниите за изборите не се получи поради една много проста причина – всичко започна като някаква форма на революция. А когато тръгнеш с агресия, е нормално да получиш агресия след това. В предишните парламенти се случи това, че хората, които носиха промяната, вместо да се обединят, да дадат решение, те се изпокараха помежду си. За съжаление, аз очаквам, че нещо подобно ще се случи и сега„, предупреди психологът.

По думите му това, което трябва да направят политиците сега, е да свалят тази безизходица от социалното ниво и дадат реални перспективи в бъдещето. 

Игов изтъкна, че реалните перспективи наистина се дават с нещо, което трябва да бъде позитивно.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

bgonair.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук