Пускат WiFi в болници и градинки в София

0
1536

Безплатен интернет да бъде пуснат в болници, паркове и училища в София. Това са част от стотиците предложения на районните кметове, от които ще бъдат отсяти няколко, които ще получат европари за реализацията им. Предложенията са във връзка с кандидатстване на София по програма на Европейската комисията, която ще осигури ваучери за безплатен интернет на европейски общини. „Идеята е на българския еврокомисар Мария Габриел, която създава тази възможност за всички общини в Европа, за получаване на ваучери за изграждане на такава зона, където градът прецени“, обясни кметът на София Йорданка Фаднъкова и допълни, че ЕК ще раздаде 1000 ваучера, чиято стойност е по 15 хил. евро. „Предстои да бъде отворена платформата за кандидатстване и тъй като общо взето принципът е „първият по време, първи по право“, стига да се попълни добре формата, направих екип, който да работи по тази тема и да бъдем напълно готови в първата минута да подадем нашите документи“, каза Фандъкова. Водещ критерии ще бъде броят на хората, които ще се възползват от безплатен WiFi. Кметицата заяви, че ако успеем да спечелим парите ще бъдат насочени към осигуряването на безжичен интернет на места, които се посещават от най-много хора. С приоритет ще са паркове, площади, пазари и градският транспрот.

В предложенията за разширяването на достъпа до интернет влизат 300 автобуса, част от Борисовата градина, градината „Кристал“, Женския пазар, площад „Бански“, както и други централни площади като „Народно събрание“, детски площадки и зелени площи по кварталите.

В момента в София безплатен интернет има на всички 35 метростанции, както и в над 270 автобуса. „Това се приема изключително добре и е възможност София да покаже, че е един дигитален град с много млади хора, които имат потребност от това. В много паркове и градинки вече имаме безплатен WiFi, но желаем да се възползваме от всяка една възможност“, каза Фандъкова.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук