Пуснаха инструкции за маймунската шарка

0
61

От Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ публикуваха инструкции за събиране, съхранение и транспорт на клинични материали за диагностика на маймунска вариола. При съмнение за разпространение на шарката у нас, пробите се изпращат в НЦЗПБ по определен начин.

Какво представлява маймунската шарка

Маймунската вариола се причинява от вирус, принадлежащ към род Orthopoxvirus в сем. Poxviridae. Към същия род принадлежи и вирусът на едрата шарка по човека, разясняват от НЦЗПБ. Човек се заразява с вируса на маймунската вариола при пряк контакт с болно животно. Възможно е и предаване от човек на човек при близък контакт с лезии, телесни течности, респираторни капчици и замърсени материали.

При съмнение за случай на маймунска вариола при човек задължителният материал за етиологично доказване на причинителя е материал от кожни лезии. В допълнение в първите дни на клиничната манифестация на болестта (1-4 ден) може да се изследва и назо-/орофарингеален секрет.

Препоръчително е да се обработят поне две подобни по тип лезии от две различни локации по тялото. Материалът от тях се поставя в един контейнер. Когато лезиите са различни по тип, материалът от тях не се смесва и се поставя в отделни контейнери.

От Центъра са описали подробно процедурата, по която се взима клиничен материал, как се съхранява, по какъв начин се превозва и къде се изпраща. Инструкциите можете да видите ТУК.

Задължителните данни, които трябва да съдържа съпроводителното писмо на клиничните материали от пациенти със съмнение за маймунска вариола са:

Данни за пациента – име, възраст, дата на заболяване/контакт;
Населено място/адрес;
Епидемиологични данни – наличие на пътувания в ендемични региони, контакт с лица със съмнение или доказана вирусна инфекция;
Клинични данни – наличие на специфични клинични симптоми;
Вид на пробата;
Дата на вземане на пробата;
Данни за контакт с лечебното заведение и лекуващ лекар – адрес, телефон, имейл.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук