Пусти площади и празни рафтове. Коронавирусът в Италия от първо лице

0
166

Живея тук от години и никога не съм виждала града толкова пуст“. Така Любица Йорданова описва Милано в дните, последвали съобщението за ръста на заразените с вируса COVID-19. Властите наложиха мерки, които целят да спрат разпространението му.

Снимки на пустите площади и празните рафтове на супермаркетите в Северна Италия обиколиха света през последните дни. Всички маски в аптеките са свършили. Има недостиг на дезинфектанти. Училищата, детските градини и общините са затворени. Препоръчва се хората да си стоят вкъщи.

Любица от близо 10 години живее със семейството си в Сан Джорджо ди Ломелина в провинция Павия, на около 40 км от Милано. Тя обаче често пътува до града във връзка с бизнеса си – търговия с книги. До понеделник в района са регистрирани около 30 случая на заразени с новия коронавирус. Районът е в т.нар. жълта зона. „Ако ни обявят за червена зона, това значи, че няма да може да се излиза от и да се влиза в населените места“, разказва Любица. До момента 11 населени места са обявени за червени зони.

С нея говорим по телефона в понеделник вечерта. Тя разказва, че по-рано през деня е отишла на пазар, но е намерила основно празни рафтове. „Още в неделя предупредиха да се запасим с храна, защото има риск от проблеми с доставките заради карантината. Засега някои фирми са спрели доставките, но магазините си работят и храна се доставя“, казва тя. „Хората обаче се уплашиха и тръгнаха да се запасяват. Затова щандовете на магазините се изпразниха. Отидох до магазина и нямаше нито един пакет брашно, нито едно мляко. Става дума за голям магазин, която е много добре зареден по принцип. Нямаше и минерална вода.“

„Хората не пазаруват толкова и по празниците. Все едно се запасяваме за края на света“, казва Любица през смях. Тя посочва също, че е забелязала, че цените на някои стоки са доста по-високи от обикновено.

Уличните търговци използват ситуацията като продават маски, вместо селфи стикове

Младата жена разказва, че маските и дезинфектантите са се превърнали в дефицитни стоки в рамките на дни. „Във всички аптеки маските свършиха. Хората изкупиха и обикновените хирургични маски, въпреки че те не вършат работа в случая. Свършиха и дезинфектантите. На вратата на почти всяка аптека има надписи: „Няма маски, няма Amuchina (най-разпространения дезинфектант – б.р.)“.

Дезинфектантите отдавна са изкупени от магазините и аптеките в Милано

 

Любица разказва, че в сайтове като Amazon и eBay е срещала обяви за опаковка от един литър дезинфектант за 100 евро и доставка за още 90 евро. За сравнение в обикновен магазин дезинфектантът може да се намери за между 7 и 8 евро. Хората обръщат ситуацията на шега. „Във Фейсбук се въртеше една шега – разменям IPhone 11 за Amuchina“, казва още тя.

Властите в засегнатите области съветват хората да избягват оживени места и да спазват дистанция. Наблюденията на Любица са, че повечето хора спазват тези препоръки. „Хората не си говорят помежду си. По улиците няма никого. Дори най-натоварената линия на метрото е празна. (…) Оставаш с впечатлението, че нещо много лошо се случва.“

Площада пред световноизвестната катедрала в Милано е почти пуст

„Училищата и детските градини са затворени до 1 март, но се говори, че ще удължат срока до 9 март. Засега не е официално обявено. Дори катедралата е затворена. Операта е затворена. Аз живея тук от години и не съм виждала такова нещо. Затворени са театрите, кината, спортните зали“, разказва още тя. Хората са съветвани да избягват болниците доколкото е възможно, за да не влизат в контакт с болни.

Любица казва, че вижда сред хората в Милано признаци на паника. Самата тя се старае да остане спокойна и да спазва препоръките на специалистите. Най-много тя се притеснява за двете си деца, защото са все още малки. Разказва обаче, че търси информация от лекари педиатри. А те успокояват родителите, че до момента повечето случаи протичат леко и усложнения се появяват основно при хора с хронични проблеми и при много възрастни пациенти.

Влезането в и излизането от най-засегнатите градове в Северна Италия е ограничено

Разпространението на коронавируса в Северна Италия е причина семейството на Любица да отмени планирано пътуване до Париж в началото на март. „Казаха, че хората, които пътуват от Северна Италия до Франция, може да бъдат слагани под карантина за 14 дни. Няма смисъл да отидем, за да стоим под карантина.“ Планирали са сестра ѝ да дойде на гости заедно със семейството си от България в края на март. „Но ако не се успокоят нещата, и тези билети ще пропаднат“, допълва тя.

На дневен ред за кратко е стоял и въпросът дали семейството да не се прибере в България. „Отказахме се. Вирусът така или иначе сигурно ще дойде и в България.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук