сряда, април 24, 2024
Google search engine
дом ПОСТОЯННИ 3 Пчеларите в Кюстендил и Благоевград да предпазят кошерите си

Пчеларите в Кюстендил и Благоевград да предпазят кошерите си

0
1259

Собствениците на пчелни семейства в Кюстендилско и Благоевградско трябва да вземат мерки да предпазят кошерите си от утре, 8 юни.

Причината е, че продължава кампанията за инсектицидна обработка на площите срещу кръвосмучещи насекоми, които пранасят заразния нодуларен дерматит.

На 8 и 9 юни 2016 година от 6:00 до 10:00 часа ще се обработват площи в областите Благоевград и Кюстендил.

Летателната техника ще излита от площадка край село Покровник, област Благоевград.

Ще бъдат третирани площи в землищата на село Покровник, Бараково, Мурсалево, Бураново, Пороминово, Бело поле, Рилци, Драгодан, Боровец, Българчево, Зелен дол, град Кочериново и град Благоевград.

Пръскането се извършва с летателна техника от около 10 метра височина над площите около констатираните огнища и зоните на големите водни басейни и поречието на реките. Общата площ на обработваните терени е 2 500 000 дка.

Самолетите ще облетят и територия по цялото поречие на българския бряг по река Дунав.

Целта е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми като част от мерките за ограничаване на епидемията сред добитъка. Вирусът се предава и по механичен път, но насекомите се считат за основен преносител на заразата.

Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допуснат в обработваните зони по време на третирането./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук