Пчелите измират мистериозно в община Полски Тръмбеш

0
1526
снимки:бтв

Пчеларите смятат, че медоносните култури са пръскани нерегламентирано

Пчелите в община Полски Тръмбеш измират масово. Само в село Карaнци близо 700 пчелни семейства са на път да изчезнат. Местните са в шок и търсят виновните.мъртви пчелиЗемята почернява от умрелите пчели и през нощта мравките ги обират, разказва пчеларят Илия Илиев.

Морът продължава вече четвърти ден. Симптомите са нови дори за наследствените пчелари – насекомите излитат, но нямат сила да се приберат в кошерите, пълзят и умират за часове.

пчелар – Цветомир ЦанковКато пияни са, разказва друг пчелар – Цветомир Цанков. Според него земеделците, отглеждащи рапицата, пръскат нерегламентирано. „Не знам с какво пръскат и така тровят пчелите“, казва Цанков.

По закон медоносни култури не се пръскат по време на цъфтеж. Макар стопанската година да е в разгара си, в кметството още няма уведомителни писма за пръскане на земеделските култури.кметът на Каранци – Денка ГеоргиеваТези, които в момента обработват рапица, казват, че не са започнали да пръскат и ще бъдем уведомени преди започването, т.е. законът ще бъде спазен“, казва кметът на Каранци – Денка Георгиева.

Емил„Аз съм по програма „Развитие на селските райони“ като земеделски производител и ми предстои контролна година. Ще ми дойдат на проверка и ако не покажа, че имам пчели, какво ще правя, не знам – разказва Емил. – Имам още едни субсидии да получавам, може да ги спрат, нямам представа какво ще правя. Това, да умориш пчелите на цяло село, според мен е престъпление“.

Засегнати са всички пчелини в селото, както и пчелни семейства в съседното село Страхилово.

Проби от умрелите пчели и посевите са взети, но резултати още няма.

Пчеларите настояват за защита и са категорични, че ще търсят загубите си по съдебен ред./БТВ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук