Първата реакция на министър Кралев за горещата ситуация в ЦСКА! (ОБНОВЕНА)

0
2480

Спортният министър Красен Кралев отоговори на всички въпроси на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов. Снимки Георги Колев БЛИЦ

Скоро мнозина ще се срамуват за изказванията във връзка с инцидента с Цвети

Темата „ЦСКА“ продължава да се разгаря със силата на стихия през последните дни. Вчера Правната комисия към БФС допусна до участие в А-група новия ЦСКА. Потърсихме мнението на спортния министър Красен Кралев. С него разговаряме и по всички горещи въпроси за „Левски“, „Лудогорец“, „Славия“, „Берое“, шансовете на националите за следващото световно и на спортистите за олимпиадата в Бразилия.

– Министър Кралев, как ще коментирате решението на Правната комисия на БФС да допусне ЦСКА до участие в А-група?
– Аз не мога да коментирам решението на правната комисия към БФС. След като така са се произнесли, значи имат законното право. За да влезе въпросното решение в сила, то трябва да премине и през Изпълкома на футболния съюз, който ще се събере през следващата седмица. Сигурен съм, че изпълкомът ще се съобрази с решението на Правната комисия. Сравнително навреме тя оповести своето решение и така намали натрупалото се напрежение. На това заседание ще бъде утвърден и съставът на двете професионални футболни групи в първенството. Едва тогава всичко ще стане факт.

– Ще получи ли ЦСКА стадион „Българска армия” и базата в Панчарево?
Ще следваме буквата на закона.

– Означава ли това, че новият клуб ще получи стадион „Българска армия”?
Ще спазим законовите разпоредби. Нека феновете на ЦСКА бъдат спокойни.

Днес „Славия” започва участието си в европейските клубни турнири, след това идва ред на „Левски”, „Лудогорец” и „Берое”. Как според Вас българските отбори ще ни представят в Европа?

Моята позиция е, че не трябва да натоварваме българските спортисти с огромни очаквания. Трябва много ясно да съзнаваме къде се намираме на спортната карта.

Имаме своите шансове във футбола. Пожелавам на всички отбори успех в европейските клубни турнири. Всеки един от тях би могъл да продължи напред.
„Левски” и „Лудогорец” имат най-високи шансове да стигнат до фаза, която да им позволи да се борят съответно за влизане в Лига „Европа” и „Шампионската лига”. „Берое” също има своите шансове.

„Славия” имаше малшанса да срещне един от най-силните полски отбори, но смятам, че ще се представи достойно.
Важно е за нашето самочувствие да има силно представяне на нашите тимове в Европа.

– Ще ни зарадва ли „Лудогорец” с ново участие в групите на Шампионската лига?
„Лудогорец” има изключително стойностен и балансиран отбор. В този смисъл класиране на този отбор в групите на ШЛ няма да е изненада.
Силите на отборите в Европа са изравнени, виждате какви изненади има на Европейското първенство в момента.
Оптимист съм, че „Лудогорец” ще се класира в Шампионската лига и ще направи така, че отново едни от най-силните европейски отбори да гостуват в България.

– Натурализирането на чужденци за националните отбори предизвиква ожесточени спорове, включително и в България. Каква е Вашата позиция по този въпрос в контекста на националния отбор?
– Виждате, че във всички спортове в почти всички държави натурализирането на чужди състезатели се използва, за да се подсилят националните отбори. Не виждам нищо лошо най-добрите спортисти, които разполагат с български паспорти да бъдат включвани в националните отбори.
Това важи в пълна сила и за футбола, защото през последните години има най-много натурализирани футболисти. Не бих искал да бъда човек, който дава съвети на националния селекционер, но смятам, че там има добри резерви.

След като най-силно представящият се български отбор „Лудогорец” разполага изключително стойностни футболисти, които играят на високо европейско ниво, няма причина те да не бъдат викани в националния отбор.
Сега предстои нов квалификационен цикъл за следващото световно първенство. Какви са Вашите очаквания?

На пръв поглед България е в една много тежка група, но виждаме, че Холандия и Швеция не са в много добра кондиция. Франция в момента е много силен отбор и демонстрира високата си класа на европейското първенство.

България може да се представи достойно в квалификациите, ако отборът е концентриран и в него участват най-силните футболисти.
Не бива да отписваме с лека ръка българският национален отбор. Ако ползваш най-добрите състезатели, независимо дали те са млади, стари или натурализирани, то шансовете винаги са по-високи.

– Очаквате ли златен медал от олимпиадата в Бразилия?
За олимпийските игри искам на всички да стане ясно, че там е повече политика, отколкото спорт. България има общо 44 олимпийски квоти и общо 50 състезатели, които ще се състезават в Рио де Жанейро. очакваме още квоти в бокса, плуването иш леката атлетика. Имаме шансове за златни медали, но нека да нямаме свръхочаквания. Следя отблизо подготовката на всичките ни спортисти за Бразилия.

Имаме немалко шансове за медали, а какъв цвят ще бъдат те, зависи вече от състезателите. Необходима е и малка доза късмет.
Борците ни могат да вземат медали, трите ни момичета по борба също имат шансове при добър жребии.
От борбата очаквам много поводи за радост.

Станимира Петрова и Даниел Асенов също имат шансове за медали в бокса.
Антоанета Бонева демонстрира суперформа, спечелвайки световната купа.

Габриела Петрова на тройния скок също има голям потенциал и е в позиция да се бори за медал.
Нашият представител в джудото Ивайло Иванов е във форма.
Ансамбълът ни по художествена гимнастика също запазва много сериозен шанс за успех на олимпийските игри, въпреки сполетялата ни трагедия.

– Следите ли отблизо ситуацията около златното ни момиче Цвети?
Не съм спирал да се интересувам от състоянието на Цвети още от момента на инцидента. Информирам се от министър Москов и лекарите от лекуващия екип в „Пирогов”.

Да благодарим на лекарите и на Господ, че тя се възстановява много бързо.
Изгледите са много обнадеждаващи. Кризистният етап вече е преминал. Надявам се съвсем скоро, до месец-два, Цвети да бъде в по-добра кондиция.

Цялото общество е длъжник на останалите момичета, които бяха подложени на огромен стрес, без да има абсолютно никаква причина.
Най-важното за тях е да могат да се възстановят психически, нека не забравяме, че тези момичета са се подготвяли много дълго време за този момент и имат нужда от цялата любов и сила, която можем да им дадем.

– Какъв е Вашият прочит на ситуацията и коментарите около инцидента с Цвети?
Сигурен съм, че след време ще излязат причините за тази трагедия и много хора ще се срамуват от изказванията си през последните седмици.

– Как ще коментирате загубата на Цвети Пиронкова на „Уимбълдън”?
В спорта има победи и загуби. Тенисът е един от най-бързо развиващите се спортове и през последните години се радва на много сериозна популярност покрай успехите на Григор Димитров и Цвети Пиронкова.
„Уимбълдън” все още не е приключил, пожелавам успех на Григор.
На олимпиадата всичко може да се случи. Ако Цвети и Григор излязат концентрирани и поискат да се представят добре на този турнир, съм сигурен, че могат да го направят.

Едно интервю на Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук