Първите симптоми при недостиг на калий

0
1475

Калият е един от най-важните елементи в човешкия организъм. Редовният му прием е от съществено значение за правилното функциониране на нервните и мускулните клетки и най-вече на сърцето. В човешкия организъм се съдържат около 140 г калий – 98.5 на сто се намира в клетките, а 1.5 на сто – извън тях.

Липсата на калий води до състояние, което е познато в медицината като хипокалиемия. Появата му изисква незабавна лекарска намеса. Точно и поради тази причини трябва ясно да разпознаваме първите симптоми при недостиг на калий. Ето и кои са те.

Разстроен ритъм на сърцето

Появата на нарушения в сърдечния ритъм може да се дължи на много фактори, но честа причина за това е липсата на калий. Така нареченото прескачане на сърцето или силното сърцебиене също е ясен признак за намалени нива на калий в организма.

Внезапно появяващо се гаденегадене-повръщане

Случва се понякога без видима причина да започне да ви се гади и дори да повърнете. Не започвайте да мислите какво сте яли вчера или онзи ден, а посетете доктора. Изключително ниските нива на калий в организма ви са причината за това състояние.

Болки в мускулите

Мускулните крампи, болките и слабостта в крайниците са също признаци за ниските нива на калия. Недостигът на калий води до нарушение в провеждането на сигнали от нервните клетки към мускулните клетки, което се изразява в нарушение на свиването (контракциите) на мускулите. Това състояние може да се появи неочаквано, без да сте натоварили мускулатурата си.

Запек

Запекът е друг общ симптом, който е характерен при дефицита на калий.

Постоянна умора

За правилното делене и функциониране на клетките организмът се нуждае от калий. Ако имате ниски нива от елемента в тялото си, ще имате постоянни пристъпи на умора, независимо коя част от деня е. Обикновено хората, имащи хипокалиемия, чувстват умора дори и след като току-що са станали от леглото, като неприятното усещане продължава през целия ден.

Можем лесно да набавим нужния на тялото ни калий като консумираме храни, които са богати на елемента. Такива са белият боб, спанакът, пресните картофи, сушените кайсии, печената тиква, киселото мляко, авокадото и печурките./ezine

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук