Първият изцяло женски самолетен екипаж кацна в Саудитска Арабия

0
297

Първият полет на самолет с изцяло женски екипаж на Брунейските кралски авиолинии кацна успешно в Саудитска Арабия, пише британският в. „Индипендънт“.

Екипажът осъществи своя полет не къде да е, а до кралството, където на жените все още им е забранено да шофират автомобили.

Полетът на двете дами, управляващи самолета – кап. Шарифах Сурайни и старши първи помощник Сариана Нордин, беше извършен в чест на деня на независимостта на Бруней – 23 февруари.

Събитието дойде три години след като кап. Сурайни стана първата жена капитан на национална авиокомпания в Югоизточна Азия. През 2012 г. тя каза пред изданието The Brunei Times, че за нея това постижение е от голямо значение, тъй като показва на младите момичета, че биха могли да изберат каквато професия си поискат.

Кралските авиолинии на Бруней от своя страна се ангажират все повече с набирането на жени в своите редици. В момента компанията предлага програма за стажанти инженери, която предоставя места както за мъже, така и за жени.

В същото време полетът на дамския екипаж откроява контраста в Саудитска Арабия, където жените все още не могат свободно да шофират автомобили. Въпреки че това не е забранено със закон, то е правило, наложено от мюсюлманското духовенство. През последните години все повече жени започнаха да използват социалните мрежи, за да негодуват срещу ограниченията, като в някои страници във „Фейсбук“ дамите могат да споделят снимки на себе си зад волана в знак на протест.

През декември 2014 г. Луджаин ал Хатлоул беше задържана заради това, че е влязла в Саудитска Арабия от Обединените арабски емирства, управлявайки автомобил. Тя, както и неин приятел, прекараха 70 дни в ареста. /ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук