Първо в ДЕЙЛИ ПРЕС! Михаил Цонков и бившите граничари на тайна среща с главния прокурор, ще подкрепи ли държавата българските герои

Бургаските граничари бяха изведени през задния вход на Съдебната палата много бързо и най-вероятно ескортирани към сградата на "Гранична полиция"

0
2586
Снимка: "Терминал 3"

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Бившите бургаски граничари Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов бяха поканени в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров, където им е обещана пълна юридическа подкрепа от страна на българската прокуратура по делото, което се води срещу тях в Турция. Това обяви след срещата Николай Костов, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Той обясни, че главният прокурор ги е повикал, за да им обясни правната страна на нещата и да и увери, че няма да бъдат екстрадирани.

„Получихме ясна и категорична подкрепа от българската държава”, каза Костов.

Той обясни, че на 16 юли е било насрочено дело, на базата на което по договора за правна помощ трябвало да им бъдат връчени юридически книжа, които касаят тяхното делото. Те самите не били получили и не знаели какво имало в тези документи и какво пише в тях затова днес се срещнали лично с главния прокурор, за да им ги разясни. Сотир Цацаров им обещал, че няма да има екстрадация.

Оказва се, че сега граничарите трябва да дадат защитни обяснения по обвинението им в Турция.

„Беше ни разяснена цялата процедура и получихме увереност, че българската държава ще направи това, което трябва да направи чисто юридически, за да бъде делото решено в тяхна полза”, обясни още Николай Костов.

Бургаските граничари бяха изведени през задния вход на Съдебната палата много бързо и най-вероятно ескортирани към сградата на „Гранична полиция“.

В началото на м. г. четиримата получиха призовки от Тежкия наказателен съд в Къркларели, където трябваше да се явят по обвинения в убийство, без обаче магистратите от южната ни съседка да приложат никакви доказателства за това.(ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ В НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Припомняме, че на 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, от служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Цонков и двама негови колеги са имали заповед да задържат чуждата гемия. При опит да спрат плавателния съд обаче, тримата срещнали яростна съпротива от страна на турците. Те не се подчинили и на заповедта да спрат, произнесена на три езика. Вместо това бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи. Започнал ръкопашен бой, при боричкането един от турците се опитал да избие пистолета от ръката на Цонков. Двамата се оплели в мрежите и при падането им служебният „Скорпион“ гръмнал само веднъж. Изстрелът обаче се оказал фатален за Ерджан Ялчън, който почина на път за бургаската болница.

Както Информационна агенция „Дейли Прес“ вече съобщи, Цонков е напълно оправдан през 2009 г. от Военно-апелативния съд, а през 2014 г. смъртта на турския бракониер е определена като нещастен случай и от Европейския съд за правата на човека. Въпреки това българска страна продължава да съдейства на Тежкия наказателен съд, вместо да спести ходенето по мъките на българските герои.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук