ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV! Словесна война между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“ (ОБЗОР/ВИДЕО)

0
29682
© Информационна агенция "Дейли Прес".

Словесна война се проведе през последните два дни между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“ след телевизионно интервю на министър-председателя Бойко Борисов, излъчено на 14 февруари вечерта.

На въпрос в какви отношения е с президента Румен Радев той отговори, че се разбират добре и лично той винаги се е отнасял с уважение, но го съветва да не слуша „беквокалите и тенорите“ си, както той не слуша своите. Попитан кой пише речите на президента, Борисов отговори: „Един медиен човек там, който го помня от ВВТ, още от телевизията на Пеевски – Иво Христов“.

Той коментира и темата, че президентът Радев е разбрал от медиите, че президентът на Турция Ердоган ще идва на официално посещение в България.

„Аз никога не го заобикалям. Защото, когато си говорим с президента Радев, а аз от години общувам с него, той е един прекрасен човек и се разбирам прекрасно с него“, обясни Борисов.

На следващия ден президентът Румен Радев отговори на тези изказвания, като коментира, че е поласкан, че премиерът следи толкова отблизо неговата администрация и подчерта, че истинските причини за възникналото напрежение между двамата са други – пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител, прекратената модернизация и разсипията във Въоръжените сили и др.

Държавният глава подчерта също така, че възприема като груба манипулация споменаването в едно изречение на хора от неговата администрация с името на депутата Делян Пеевски. „Г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа безрезервно от г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски Закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси: Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски?; Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски?; Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?“, попита президентът.

Той посочи, че няма претенции към премиера Борисов заради това, че научил от медиите за обявената вече среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган с ръководителите на Европейския съюз.

„Но аз никога не се натрапвам там, където не съм канен“, посочи Румен Радев и добави, че е изключително важно ролята на България в тази среща „да не се свежда до домакина, който разнася шербет“.

Малко по-късно през деня премиерът Бойко Борисов даде пресконференция пред представители на медиите по повод изказванията на президента, които определи като „вероломно нападение без причина срещу правителството след едно позитивно интервю“.

„Считам, че един държавен глава, един президент на всички българи, равно отдалечен от всички партии и то в условия, далеч от каквато и да е предизборна кампания, не е редно да дава такива оценки и да взима такава явна страна към неговата партия БСП. Искам да се обърна към президента – ако има, каквито и да е данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля незабавно днес да сезира прокуратурата, КОНПИ, която иска институция“, каза още Борисов.

Той обясни, че от своя страна може да зададе контра въпроси. „Колко струват изборите за Радев? Как се договори с ДПС за подкрепата? С Делян Пеевски ли го направи? Виждате ли как гадно звучи? Това добре ли е за държавата? Мисля, че не. А той избухва с толкова жлъч и ярост. А аз вчера казах колко е прекрасен. Може би не може да ми прости, че купихме тези изтребители“, коментира Борисов и уточни, че при изказването „домакинът, който носи шербет“ прозира малко завист.

„Ние направихме максимума добро за държавата. Щом ни се дава възможност за такава среща, значи се счита, че България е една стабилна държава“, каза още Борисов.

„Подарък от ДПС не ми е правен. Единствената партия, която не е правила коалиции с ДПС, е ГЕРБ. А партията на Радев – БСП, много пъти го е правила. Нека пак само да се върнем и да кажем обективната истина – огромните пари, над 90%, които са дадени за отбрана, всичките са на военно-въздушните сили. И сега всички са в състояние такова, че не летят, защото така са подписвани договорите. Той трябва да е обективен към всички – не може за едните дума да не каже“, коментира Борисов.

От своя страна народният представител от ПГ на ДПС Делян Пеевски изпрати до медиите своята позиция по казуса. „Считам, че не е сериозно премиер и президент, от висотата на тяхната позиция, да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях, или между техните администрации, проблеми, както и да се упражняват върху името ми, особено с подобна неприемлива за институциите, които представляват, риторика. Не познавам началника на кабинета на президента Радев – Иво Христов, като същият никога не е работил за мен. Не приемам замесването на моето име с това на премиера Борисов, по начина, използван от президента Румен Радев, тъй като нямам и никога не съм имал бизнес-интереси или други обвързаности с премиера“, се посочва в позицията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук