„Пътят на хляба“ даде старт на жътвата в Старозагорско (СНИМКИ)

0
129
/ БТА
Жътварски песни огласиха старозагорското село Преславен. За девети път местните фермери и техните семейства, облечени във фолклорни носии, тръгнаха – едни пеш, други в каруци, по „Пътят на хляба“.

Домакин на празничното шествие тази година беше местният зърнопроизводител Йордан Танев, който ги посрещна на житния блок с цялото си семейство.
Празничен водосвет отслужи  отец Петър Радев и с молитва към Бог да благослови житото и да напълни хамбарите, жътварите започнаха да жънат с по-голям „чакъм“. Докато жените жънеха, мъжете връзваха снопите с натежали житни класове. След като ожънаха нивата,  на един изправен житен сноп, върху потната бяла кърпа на най-пъргавата жътварка, стопанинът  Йордан Танев им даде добра надница  от 200 лв., с която да се подкрепи дейността на местното  читалище „Димитър Наумов- 1908“.

Следвайки пътя на житото, участниците в празника се завърнаха в центъра на Преславен, където десетина майсторки на баниците замесваха в нощвите тесто за  вкусни гюзлеми и палачинки. По софрите бяха наредени пити, погачи и обредни хлябове, направени от самодейците на читалищата, гости на селото и от десетина местни фирми за производство на хляб. Децата се втурнаха да правят буквички, цифри и фигурки от тесто, а самодейците от местното читалище се надпяваха и надиграваха с гостите си от самодейните състави от 19 читалища от страната. 

БТА

 

Празничната фолклорна програма продължава от тъмно до тъмно, каза за БТА кметът Митко Митев и добави: „Никой не е по-голям от хляба – старата българска поговорка най-красноречиво показва отношението на народа ни към хляба“. 

БТА

 

В конкурса за най-добрите майстори на пита, хляб и най-тънко разточена кора тази година е победител е читалището в старозагорското село Змейово.
Голямата награда на кмета на Преславен за най-атрактивен участник получи читалището в село Стоил войвода, Новозагорско.
„Пътят на хляба“ завърши в полунощ с голямо жетварско хоро в парка на село Преславен. 

БТА

 

Организатори на атрактивния фолклорен празник, който събра стотици жители на Преславен  и техни гости от близо  и далеч са Кметството, Читалище „Димитър Наумов 1908“ и Пенсионерският клуб. 

 БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук