Работим денонощно по Търговския регистър, уверяват от Лирекс

0
12993

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Една от фирмите поддържащи Търговския регистър Лирекс заяви, че се работи денонощно по възстановяването на пълното функциониране на Търговския регистър.

„Разбираме важността и значимостта на ситуацията с Търговския регистър и за това всички екипи работят денонощно, за да върнат системата в работоспособно състояние.“, категорични бяха от Лирекс.

„За нас е най-важно на първо място да направим всичко възможно за излизане от извънредната ситуация“, допълниха още от компанията.

По същото време днес течаха две пресконференции – на БСП и на директорът на АП Зорница Даскалова. От БСП поискаха оставките на шефката на АП и на правосъдния министър Цецка Цачева. Според левицата става дума за външна намеса в срива на регистъра.

Припомняме, че Търговският регистър се срина на 10 август. От Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

След това стана ясно, че регистърът ще започне да работи малко по малко, като агенцията увери, че няма възможност за загуба на данни или манипулация с нея. БСК обявиха, че са изключително притеснени от срива и поискаха бързо изясняване заради причините за създалата се ситуация.

По-рано днес вицепремиерът  Томислав Дончев заяви, че проблемът е възникнал заради дефектирани, изгорели дискови устройства. Той допълни още, че не изключва вариантът сривът да е станал от немарливост, безотговорност на служители.

На заседанието на МС стана стана ясно също, че ще се прави мегахранилище за архиви на електронните данни след проблема с Търговския регистър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук