Работни групи от лични лекари правят предложения за отмяна на най-сериозните проблеми, залегнали в новите наредби

0
774

Работни групи от лични лекари изработват конкретни предложения за отмяна на най-сериозните проблеми, залегнали в новите наредби в здравеопазването. Това каза д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, съобщва „Фокус“.

„На срещата на лекарите със здравния министър миналата седмица е станало ясно, че той е бил заблуден със ситуацията в доболничната помощ”, каза д-р Калайджиев. „След като се е запознал подробно с исканията на личните лекари, министър Москов е бил съгласен, че исканията им имат логика и е помолил да бъдат създадени работни групи, които да изработят предложения”, добави д-р Калайджиев.

По думите му, министърът е уверил, че тези предложения ще влязат тази или другата седмица за обсъждане в МС и до края на месеца ще излязат променените наредби. „Ако тези обещания, обаче не се спазят, личните лекари отново ще протестираме, но този път наведнъж, не поетапно”, отбеляза д-р Калайджиев. В момента лекарите работят и по новите, и по старите правила, тъй като не всичките нови са влезли в софтуера. „Пациентите недоволстват пред кабинетите, карат се с личните лекари заради това, че ще трябва да чакат за направления”, каза д-р Калайджиев. „Ако влезе и пръстовият отпечатък, нещата ще бъдат още по-зле, защото досега някои неща сме ги вършили в нарушения – давали сме на дъщерята на болния човек книжката с лекарства, но сега вече той лично трябва да я получи”, добави той.

„Изписването на рецепти трябва да става в кабинета. Ако майката трябва да иска бележка за детето си, което е отсъствало от детска градина по семейни причини, трябва да дойде в кабинета с него. Тогава и болните ще стават повече, тъй като едно здраво дете реално може да се зарази от болните пред кабинета”, посочи д-р Калайджиев. Според него, проблемите съществуват, защото в момента се прави здравна политика от политиците, но не и истинско здравеопазване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук