Радев: Банско е едно от лицата на българския туризъм

0
86

Банско е едно от лицата на българския туризъм. Затова е от изключително значение да бъде съхранена природата в района, така че най-ефективно да бъде използвана за развитието на туризма и на икономическите възможности на града. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с кмета на Банско Иван Кадев, в която са участвали министърът на туризма Стела Балтова и областният управител на Благоевград Николай Шушков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Финансовите вложения в туризма са незначителни на фона на инвестиционната политика на държавата, но имат огромно значение за развитието на много икономически сфери, е подчертал президентът. По думите му, освен утвърждаването на Банско като европейска дестинация за зимни спортове, районът има огромен потенциал и за развитието на културно-исторически, СПА, кулинарен и планински туризъм.

 

Румен Радев в Банско
 

Туризмът беше един от най-силно засегнатите от пандемията сектори, но може да се превърне в двигател за икономическото възстановяване на страната, е посочила министър Балтова. Тя е подчертала, че към сектора са насочени 17 социално-икономически мерки, а Министерството на туризма провежда активна рекламна кампания, която да насърчи интереса на чуждестранните туристи към България.

Като основни проблеми представителите на местните власти и бизнеса са посочили значителните ограничения в условията на пандемия. Една от негативните последици от тях е същественият ръст на безработицата в района, поради наложената през миналата година карантина и блокада на града, който е икономическият център на региона. Те са призовали и за това своевременно да бъдат оповестени здравните мерки, които ще се прилагат през предстоящия зимен туристически сезон, както и за достъпа на чуждестранните туристи до България. Поставени са били и въпросите за оказване на своевременна помощ на бизнеса поради увеличението на цените на електроенергията, както и за изграждането на втора линия на кабинковия лифт на Банско при спазване на всички екологични изисквания.

В отговор на поставен от бизнеса въпрос, държавният глава е призовал да се засили контролът върху европейското финансиране в туристическия сектор след разкритите данни за злоупотреби с изграждането на къщи за гости, но да бъде съхранен и потенциалът на този финансов инструмент за развитието на сектора. Облекчаването на режима за издаване на визи за чуждестранни граждани, на чартърните полети и засилването на борбата с нелоялната конкуренция в туристическия бранш също са били сред предложените от бизнеса мерки по време на срещата им с държавния глава, допълват от пресслужбата на президента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук