Радев дарява икона на светите братя на папата

0
1014

Държавният глава Румен Радев ще подари на папа Франциск икона на светите братя Св. св. Кирил и Методий по време на традиционното посещение на президента във Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщиха от президентството. Радев ще бъде приет от папата на 26 май, когато ще се проведе и среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

В Рим държавният глава ще посети базиликата „Сан Клементе“, в която се намира гробът на Свети Кирил и църквата „Св. Павел ала Регола“, предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица. Визитата му включва и базиликата „Санта Мария Маджоре”, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя Св. Св. Кирил и Методий.

Ден по-рано, на 25 май, президентът ще ръководи българската делегация на Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. Те ще обсъждат финансовия принос на държавите-членки за отбрана на Алианса, като ще се постигне по-справедливо разпределяне. Ще се разглежда и темата за борбата с тероризма. В Брюксел е предвидена и церемония по предаване на новата Главна квартира от страната-домакин Кралство Белгия на НАТО.

В българската делегация за посещенията в Брюксел и Ватикана ще участват и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки и представители на българското духовенство и на образователните институции./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук