Радев и Порожанов отиват в НС да убеждават Нинова за чумата

0
16899

Временно отлагат евтаназията на животните от две стада, в които са констатирани положителни проби на чума.

Едното стадо е на баба Дора, а другото стадо е в село Болярово.

Това стана ясно на брифинг на министъра на вътрешните работи Валентин Радев след заседание на координационния щаб за справяне с чумата по дребните преживни животни в Ямболско. На брифина участваше и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Причините за отлагането на мярката са две – изчакване на резултатите от пробите от съседни населени места и усетеното разколебано политическо доверие.

Никой не е взел втора проба. Не вярвам, че то е заразено. Никога няма да дам стадото ми да бъде евтаназирано. Само през трупа ми!“, заяви успоредно на брифинга баба Дора в ефира на Нова. По думите й никой не е взимал втора проба. Баба Дора не би повярвала дори да й покажат документи. „Не може веднъж да кажат, че са здрави, а после – не. За 28 дни няма умряло животно“, допълни жената.

Относно втората причина министър Радев визира изказване на Корнелия Нинова, която вчера участва, заедно със свои съпартийци в протеста пред Министерски съвет. Тогава Нинова заявила пред протестиращите: „не успяха да ни убедят, че има чума“.

Затова според вътрешния министър се налага препотвърждаване на политическото доверие към действията на земеделското министерство и изслушване в парламента.

От своя страна земеделският министър Порожанов увери, че междувременно цялата дезинфекция се извършва под засилен контрол.

Всички проби са качени на страницата на Българска агенция по храните. 
„Имаме още много проби, за които все още очакваме резултати“
, каза Порожанов.

Председателят на БАБХ д-р Дамян Илиев представи протоколите от пробите в лабораторията във Франция.

„Надяваме се по места да бъде овладяна по районите, в които е, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява“, заяви министърът на земеделието.

Шефът на БАБХ пък заяви, че еврокомисарят Андрю Кайтис е потвърдил всичко, направено от БАБХ като действия.

Министър Радев припомни, че по настояване на Координационния щаб в парламента се е провел председателски съвет, за да бъдат представени документите и резултатите от пробите с цел народните представители да имат възможност да зададат своите въпроси. 

„Защото ги видяхме по места, осуетявайки с поведението си действията на Министерство на земеделието и храните“, посочи Радев като изтъкна, че тогава председателите на парламентарните групи са подкрепили действията на властите, ангажирани с ограничаването на чумата по дребните преживни животни в Ямболско.

„МВР осигуряваме всички техни действия. Вчера имаше митинг – вие присъствахте, г-жа Корнелия Нинова слушах я , каза, че – не ни убедиха, че има чума. Отново ни разколебават“, констатира министър Радев.

Вътрешният министър заяви, че ще отидат в парламента, за да поискат доверието на всички народни представители.

„Няма как спасявайки държавата си от такова зло като чумата при малките преживни животни – овце и кози – ние да не получаваме доверието, включително на всички политически сили. Те го декларират и после на другия ден правят друго – как да обясня аз на колегите от полицията, че трябва да бъдат зад ветеринарите, да им помагат там, където трябва без това политическо доверие“, заяви министър Радев.

„Не може ние да спасяваме държавата от тази зараза и някой да работи срещу това. Това е работа срещу националната сигурност. Така ние го разбираме или най-малкото не е комфортно да изправят родната полиция, буквално, която е част от обществото, срещу една друга част от обществото с неясни мотиви“, коментира още вътрешният министър.

Министър Радев посочи, че ще бъде създаден местен координационен щаб в село Болярово, където хората могат да се съветват с местни хора, на които имат доверие там.

Той апелира също да не идват повече граждани на място, за да не се разрпострани заразата.

„Всичко каквото трябва – правим. Искаме да сме убедени, че сме на правия път, ако някой има съмнение да бъдат добри да ни го кажат – а не зад гърба ни да работят срещу националната сигурност“, отсече Радев.

На въпрос за КСНС министър Радев заяви, че е екипът на президента Радев е бил запознат с мерките, които се предприемат и това е негово решение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук