Радев: Песимист съм, че ВСС може да вземе рационално решение в този състав

0
132

Президентът Румен Радев е песимист, че ВСС може да вземе „рационално решение“ по искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

„Удовлетворен съм от факта, че на практика КС и то решително потвърди внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към ВСС и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане като недопустимо.

Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морални и в професионални качества. Песимист съм в този състав ВСС да вземе рационално решение“, коментира той пред журналисти.

Президентът каза, че е рано да се дава оценка на правителството, което работи в изключително трудна ситуация.

Каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи. Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж, това ще отнеме време, процесът е труден, грешките и разочарованията са неизбежни. Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Очаквам правителството да бъде много по-открито, прозрачно и принципно при вземането на решения, за да снеме всякакви съмнения за задкулисни действия, каза той. Президентът каза, че очаква това и по случая с „Булгаргаз“, както и информация от ДАНС.

Очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера, коментира Радев за разпита, на който трябва да се яви премиерът Кирил Петков.

Президентът припомни, че при връчването на проучвателния мандат на Петков много ясно заявил, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш.

Според него точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване, заяви Радев.

По отношение на т.нар. „златните паспорти“ той посочи, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. От страна на Президентството целият процес е абсолютно прозрачен, каза той и допълни, че вицепрезидентът Илияна Йотова, която подписва тези решения, инициира допълнителни обратни проверки на постъпващите документи.

Според президента много по-лесно българите в историческите общности зад граница трябва да получават гражданство със законови промени, а не тези, които декларират фалшиви инвестиции.

Радев е категоричен, че българите трябва да бъдат вписани редом с останалите народи в Конституцията на РСМ преди да отворим вратата за начало на преговорите. Нагледахме се на декларации, обещания, договори и какво ли не, трябва да има ясни гаранции, подчерта държавният глава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук