Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за шеф на ВАС

0
766

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Миналата седмица новият ВСС потвърди избора на Георги Чолаков за председател на институцията. До това се стигна, след като президентът Румен Радев наложи вето върху първоначалния му избор.

Чолаков бе избран за председател на ВАС в средата на септември, дни преди да изтече мандатът на стария ВСС. Според държавния глава обаче изборът трябваше да извърши новоизбраният състав на ВСС, който встъпи в длъжност в началото на октомври.

Новите членове на съвета междувременно решиха да не изслушват повторно двамата кандидати за шеф на ВАС, а само Чолаков, след което да прегласуват кандидатурата му.

Това породи дебати, като някои от членовете на съвета се усъмниха в легитимността на процедурата.

В съответствие с разпоредбите на Конституцията председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

/дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук