Радев съобщи важна новина свързана с визита на Путин у нас

0
1305

Поканих Путин на 3-ти март, той прие със задоволство поканата, но вероятно няма да дойде заради изборите в Русия. Това заяви президентът на Република България Румен Радев във връзка с предстоящото честване на 140 г. от освобождението от турско робство през март 2018 г.

„Знаете, че изборите за президент в Русия са на 18-ти март. Чухме се с него и той се извини, че най-вероятно заради това няма да може да дойде. Затова трябва да говорим за друга дата за посещение на руския президент, най-вероятно то ще е след изборите в Русия“, добави Румен Радев пред радио „Дарик“.

Държавният глава обясни, че следващият Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) вероятно ще бъде на 9 януари 2018 г. „Той ще бъде за ролята за България в общата политика за сигурност и отбрана на Европа“, каза Радев, като уточни, че тема за закупуването на нови бойни самолети няма да бъда обсъждана на този КСНС.

Според него тя е била дискутирана достатъчно. „Тук се намесиха политически фактори, а не едно рационално мислене за сигурността и за бъдещето на България“, посочи държавният глава. „Не искам да коментирам тази тема, защото тя върна целия процес по модернизацията на въоръжените сили поне с 1 година назад.

Това води до много последствия, които тепърва се струпват на главата на министъра на отбраната, който е принуден сега да решава проблемите „на парче“, без ясна визия за структурирането на нашата отбрана, без дългосрочна визия за изграждането на отбранителни способности, без ясни механизми точно как ще ги градим“, коментира президентът Радев.

За него е належащо на масата да седнат отново „политици и държавници и тези проблеми да бъдат задълбочено обсъдени“, допълни той. По думите му на предишния Консултативен съвет за националната сигурност на страната е бил постигнат много добър консенсус, който обаче се разпаднал, когато е дошло време за действия.

„Българските политици трябва да узреят за някои неща. Видях едно отношение, което не съответства на нивото на държавници – отношение, водещо към парализа на стратегическото мислене, на сигурността на държавата, изобщо за нейното бъдеще“, коментира президентът Радев.  По думите му решенията в отбраната се взимат хаотично. „Няма как да се стигне до консенсус. Трябва наистина сериозна работа“, допълни той.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук