Радев с извънредни новини след срещата на върха на НАТО ВИДЕО

0
163

България изложи своите виждания да работим със своите съседи за изграждането на системата от тръбопроводи за гориво. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев е в Брюксел, където участва в извънредната Среща на върха на НАТО.

„Срещата на НАТО е изключително важна за нашата сигурност, за войната в Украйна и единството на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и на недопустимата война. Никога Алиансът не е бил по-единен“, каза още Радев.

България е изложила пред НАТО своите виждания за необходимостта да се работи активно със съседните ни страни за изграждане с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво.

„Една от големите задачи на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта, както и защитата на всяка една членка на НАТО по чл. 5-ти, както и да не се намесваме в тази война, което би довело до Трета световна война.

В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети, каза още Радев и обясни, че това би означавало „нови способности и по-голяма оперативна съвместимост“.

„Необходимо е да засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса“, каза той и допълни, че „трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване.

Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи като Гърция и Румъния за изграждане на финансовите, механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво“.

По думите му, премиерите на Великобритания и Италия са предложили техни военни да се присъединят към многонационалната батальонна група на България.

„Знаете има вече рота от САЩ с бронирани машини. Борис Джонсън също предложи Великобритания да изпрати своя рота150 човека. Италианският премиер Марио Драги също заяви такава готовност“, подчерта държавният глава.

Радев коментира и изказването на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. „Никой посланик няма правото да си присвоява правото да говори от името на българския народ”, категоричен бе Радев.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=1105330830257108

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук