Разбиха мощна престъпна група, съсипала много столичани с имотни измами по подла схема

0
1615

Четирима души са привлечени като обвиняеми за участие в престъпна група, извършвала имотни измами на територията на Столична община. Това каза наблюдаващият разследването прокурор Ваня Кръстева на брифинг на СДВР и Специализираната прокуратура във връзка с неутрализирането на организирана престъпна група за имотни измами, предаде „Фокус“. 

„Специализираната прокуратура наблюдава досъдебното производство от началото на миналата година. То касае организирана престъпна група, извършвала измами. Характерно е, че те са се насочвали към възрастни лица или такива с психични проблеми, които лесно могат да бъдат манипулирани или рядко поддържат връзка с роднините си. Членове на групата са осъществявали контакти с тях и са ги карали да им подписват пълномощни, които после са използвали за прехвърляне на техни недвижими имоти, които потърпевшите са загубвали“, обясни прокурорът. По думите й на този етап е установено, че групата е генерирала значителен финансов ресурс.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

„Към момента имаме четирима привлечени като обвиняеми. Има множество събрани веществени доказателства – документи, нотариални актове и пълномощни за значителен брой измами“, допълни тя, като уточни, че в някои от случаите измамите са били предотвратени от служители на СДВР.

„Предприети са действия по претърсвания и изземвания както на членове на групата, така и на техни близки. Специализираната прокуратура ще входира искане за взимане на постоянни мерки за задържане под стража за 72 часа“, каза още прокурор Кръстева. Директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев уточни, че в хода на операцията за били задържани 10 лица.

„Преди около 7-8 месеца е постъпил оперативен сигнал за група, която се занимава с неправомерно придобиване на имоти на територията на Столична община“, посочи той, като допълни, че става въпрос за 23 неправомерно придобити имота чрез заблуждаване на собствениците им. По думите му за 9 имота е било предотвратено неправомерното прехвърляне в следствие на действия на служители от СДВР.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук