Разбраха се: Росен Желязков ще е председател на НС

0
640

Коалиция ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбрахме обща законодателна програма за дейността на Народното събрание. Двете коалиции са се обединили около номинацията на Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС, който да заеме председателското място на НС. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в кулоарите на парламента, съобщават от Dariknews.bg.

„Разбрахме се заедно, че председател на парламента ще бъде Росен Желязков“, посочи тя.

Общата законодателна програма се фокусира върху Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ), еврозоната, Шенген, както и мерки за защита от домашното насилие, тъй като, по думите на Николай Денков, това е съществен и актуален проблем.

 

 

Според Атанасова, ако парламентът работи, но поне три месеца, тогава е възможно да има ротационно председателство както на председателя на парламента, така и на Комисията по правни въпроси, като от ГЕРБ-СДС изчакват номинацията на коалицията на ПП-ДБ кой да я оглави.

„Ротационно председателство може да има единствено ако парламентът работи повече от три месеца“, заяви тя. „Това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, което няма как да бъде скрепено с решение, а с джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в парламента“, изтъкна още Десислава Атанасова.

Николай Денков от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ допълни, че ще се предложи списъкът със законопроекти като програма на този парламент. „Ако работи успешно, ще има ротация след повече от три месеца, за да може с Комисията по правни въпроси да има синхрон“.

 

 

Той обаче разясни, че на тази маса се обсъжда единствено и само законодателната програма, а не сформиране на правителство. „Това е въпрос за разговори между лидери на партии, а не на работни групи, както е в момента. Надявам се утре сутринта да стартира парламента с избор на председател, сформиране на комисии. Правителството е отговорност на мандатоносителя. Имаме решение, че нямаме да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС“, изтъкна още Денков.

Атанасова допълни, че ще се търси конституционно мнозинство за дълбока съдебна реформа.

Според председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС, тонът на разговорите е бил спокоен, нормален и дори експертен.

По-рано Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ заяви преди срещата, че се „опитваме се да направим, така че да има работещо НС, знаете, че това зависи от мандатоносителя все пак”.

“Разговаряме за Шенген, Еврозоната, правосъдната реформа, КПКОНПИ, разговорите продължават, виждате, не става за един ден”, каза още Бориславова.

“Продължаваме със законодателната програма, днес се надяваме да я завършим. Ще трябва да обсъдим отново въпроса с председателя на НС – ние продължаваме да настояваме за ротационния принцип”. Това заяви акад. Николай Денков от „Продължаваме промяната“, който оглавява работната група по преговорите за приоритети страна на ПП-ДБ.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че “разговорите между двете групи – на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ в частта „правни екипи“ продължават. Трябва ни още малко време, за да уточним важни детайли – ако днес стигнем до съгласие, то медиите и обществото ще бъдат осведомени”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук