Развръзка! Ето какво се разбраха Бойко Борисов и чешкият милиардер Бабиш! Видео от срещата

0
1249

Дъблинското споразумение не работи, не само разделя, а буквално разцепва Европа, посочи Бойко Борисов след среща с чешкия си колега Андрей Бабиш в София.

Мисля, че с доверието, което имаме помежду си, ще намерим разумен компромис, отбеляза още българският премиер. Двамата премиера проведоха среща в Министерския съвет. Визитата на Андрей Бабиш е по покана на българския премиер Бойко Борисов.

Дъблинското споразумение (според което бежанците трябва да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани – б.р.) не работи така, както искаме, отбеляза Борисов. Компромисът е да се затворят границите, да се влиза само през граничните пунктове, да се изградят центрове за сигурност, там където няма – в Либия, Турция, обясни още Борисов.

Считам, че и колегите от Вишеградската четворка не биха погледнали с лошо око на това да се грижим за жените и децата, но в центрове за сигурност извън ЕС, заяви премиерът.

„Решенията, които предлагаме, са да се удължи Споразумението с Турция и да се нормализират отношенията. България е пример за опазване на границата и на Шенгенското пространство. Имаме и доверието, и подкрепата в тази посока“, посочи Бойко Борисов.

„Дипломацията ни трябва да работи за мирен процес, да се погрижим за тези хора, които бягат от войната. Трябва да има и срок- да знаем след колко време ще се върнат по родните си места“, коментира премиерът.

Брюксел променя правилата за прием на бежанци 

„С диалог, с разбирателство и такт ще намерим необходимия и верния тон. Всички сме солидарни, че по-хубаво място от Европа няма и нашата Европа е обща и трябва да я защитим“, обясни Борисов.

„Между България и Чехия няма нерешени въпроси, имаме огромно приятелство и доверие. Същото мога да кажа и за страните от Вишеградската четворка“, каза още Бойко Борисов.

Днес обсъдихме много важни и основни проблеми, които интересуват и двете страни, посочи той. За Чешката република това са Дъблинското споразумение и миграцията, заяви премиерът Бабиш. Смятам, че не сме само ние, а и цялата Вишеградска четворка има сходни възгледи по тези въпроси, коментира той.

Чешкият премиер също бе категоричен, че Дъблинското споразумение не работи ефективно, особено в частта за квотите за разпределението на бежанците. Решението за квоти за мигранти беше взето без нас, това е неприемливо, изтъкна Андрей Бабиш. Трябва да имаме общо мнение, тези проблеми трябва да се решават извън Европа, обясни той.

За нас е важно Европа да помисли над Шенгенското пространство, отбеляза от своя страна премиерът на Чехия – Андрей Бабиш. Не разбираме защо Гърция е в Шенген, а България, Хърватия, Румъния не са.

България е председател на Съвета на ЕС, когато пред Европа стоят за обсъждане много важни фундаментални теми, посочи чешкият премиер. Много се радвам, че по тези теми имаме общи възгледи и затова пожелавам на Българското председателство много успехи. Разчитаме на Българското председателство, за да решим тези въпроси, уточни Андрей Бабиш.

Много ще се радвам, ако премиерът Бойко Борисов намери време и ни посети в Прага. Благодаря за приема, отнасям прекрасно усещане от срещата ни, каза още премиерът на Чехия.

Миналата седмица Долната камара на чешкия парламент гласува „за“ свалянето на депутатския имунитет на министър-председателя Андрей Бабиш (АНО), разследван за измама със средства от европейски фондове. Дни преди това чешкото правителство подаде оставка след като не успя да спечели вота на доверие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук