Разкритие: Пожарът в китайски ресторант бил атентат срещу собственика му след акцията в „Илиянци”

0
1464

Огнен атентат беше извършен, къкто съобщи първо БЛИЦ, в неделя вечерта срещу китайски гражданин след масираната операция на спецслужбите в „Илиянци”. Малко след 21 ч. пламнал при странни обстоятелства ресторантът на Уанг Цингуен в столичния кв. „Левски В”, а пристигналите на място пожарникари открили вътре овъгления му труп.„Предполагаме, че палежът е бил за сплашване на китаеца. По оперативна информация чрез фирмата му е точено ДДС, прани са пари и то немалко”, коментираха криминалисти. Операцията на ГДБОП, ДАНС, данъчните и метеорологията в стоковия базар „Илиянци” стартира миналата седмица. Тя е насочена срещу нелегалния внос на стоки от Китай основно, неплащането на данъци и точенето на ДДС, пише „Телеграф“.

Цингуен е със статут на постоянно пребиваващ у нас. Има ЕГН и официално не е имал вземане-даване с МВР, показала справката в регистрите. В неделя вечерта той подал сигнал, че ресторантът му гори. Докато дойдат огнеборците, обаче влязъл сам да пробва да гаси стихията. След няколко минути излязъл, намерил пожарогасител и пак се хвърлил да опази имуществото си, разказаха пожарникари. Вторият път обаче бил фатален. В едно от помещенията бил открит овъгления му труп. До края на деня все още нямаше експертиза откъде и как е възникнал пожарът. „Имало е и две газови бутилки, които са гръмнали”, допълниха от МВР.

Китайският гражданин има на свое име фирма „Шуън фа сян”, която е с предмет на дейност – търговия, внос-износ. Наскоро обаче взел под наем ресторант на ул. „Ст. Доспевски” в кв. „Левски”. „Там не ходи никой, не работи добре. Защо е взет и какви са били оборотите му, тепърва ще проверяваме. Основното ни подозрение обаче е, че е бил само за параван и пране на пари от контрабандни стоки”, обясниха разследващи.

Съдружник във фирмата му  е Джъ Хунлин, който е китаец с канадски паспорт. И двамата са въртели посредничество и агентство на местни и чужди лица в страната и чужбина, допълниха от ГДБОП. Една от версиите е, че огненият атентат е бил, за да се затвори устата на Уанг Цингуен да не пропее пред ченгетата за схемите, които въртят негови сънародници.

Според друга не е отчитал процент на когото трябва.Третата хипотеза според разследващите е, че араби стоят в дъното на атентата, тъй като те са основни търговци, които конкурират китайците на „Илиянци”. Преди 3 години по подобен начин беше запален и изгърмя китайски ресторант в центъра на София. Тогава официално беше съобщено, че е инцидент, но според криминалистите била хвърлена запалителна течност преди стихията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук