Разкриха злоупотреби с дипломи на лекари в болници в страната

0
1408

Злоупотреби с дипломи на лекари и с отчитане на неизвършени операции, са регистрирани в три болници в страната, информираха от Министерството на здравеопазването.

Съдов хирург е оперирал във Враца и в същото време е преглеждал пациенти в Шумен, в резултат, на което здравната каса е източена с 200 000 лева.

„Във Враца това е класически пример, но за първи път документиран, как се използват дипломи. Заплатата на този човек, която е получавал,. е била по-висока от заплатите на шефове на клиники. А в тази болница миналата година имаше протест на колегите, че не получават достатъчно възнаграждение. Протест срещу ръководството на лечебното заведение“, съобщи д-р Шарков.

Лекари в Смолянско отчитали прегледи на починали пациенти

В частни болници в Пловдив и Сливен отчитали престой и извършени операции на пациенти, които изобщо не са били настанявани в лечебните заведения, информира зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.

В частната болница „Медлайн“ в Пловдив в урологичното отделение е бил приет пациент, за който в медицинската документация след изписването му е посочено, че е била извършена операция. Пациентът е написал жалба, в която посочва, че такава операция не е била направена. „Някой успява да се свърже с болния“, каза Шарков, „и след това пациентът пише второ писмо, в което посочва, че несъответствието в документацията вероятно е станало неволно“.

В частната болница „Царица Йоана“ в Сливен пък имало случай, в който пациент не е бил хоспитализиран, а е получил само медикаментозна терапия, но му е връчена и епикриза от лечебното заведение, посочи Шарков.

Д-р Ваньо Шарков участва в семинар на здравните власти, който се провежда във Велинград.

dariknews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук