Разкриха измама в интернет с пратка от Български пощи

0
125

Поредна измама е в сила в интернет чрез „Български пощи“.

„Уважаеми клиенти, Вашата пратка от Български пощи очаква доставка. Моля, потвърдете плащането на 5,85 (BGN) на следния линк…“ – такова съобщение пристигна на електронната поща в abv.bg днес на много хора. Проблемът е, че ако те последват линка, личните им данни вече са на показ и лесно може да се злоупотреби с тях. Искат се трите имена на лицата и номерата на дебитна или кредитна карта, уж за да бъде извършено плащането, пише „Марица“.

Това е класическа форма на фишинг атака и линкът не трябва да се отваря, съветват експерти. Държавното предприятие „Български пощи“ няма практика да контактува с клиентите си по е-мейл. Оттам не изискват по заплащане на такси за доставка или освобождаване от митница чрез електронно писмо и при никакви поводи не изискват лични данни от дебитна или кредитна карта за доставката, както и такса за тази доставка.

Банки, куриерски фирми и „Български пощи“ са едни от най-пострадалите от фишинг атаки напоследък. Ето топ 3 на фалшивите съобщения, изпратени през последната година от името на „Български пощи“:

1.  Награда мобилен телефон – съобщения от името и/или с логото на дружеството, под формата на анкети или игри, в които се обявява, че за получателя е предвидена награда– мобилен телефон. За целта трябва да се потвърди участие, предоставяйки лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да се заплати такса.

2. Имате пратка – В съобщенията се уведомява, че клиентът има пратка и трябва да заплати определена сума за нейното получаване или освобождаване от митница, като също е необходимо да предостави данни от банкова карта

3. Грешен адрес – „получателят на пратка“ се уведомява, че подателят е заявил грешен адрес и за корекцията му трябва да се заплати определена сума.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук