Разследване: Връзката на турски офицери с ДАЕШ е потвърдена и в доклад на МВнР на Норвегия

0
1020

Прокуратурата в Анкара разполага със записи на телефонни разговори на поне 19 командири с терористи от ИД

Прокуратурата на Турция е провела разследване относно изчезването на шестима турски граждани, които техните родственици свързват с възможността за влизането им в редиците на ИД, пише „Русская весна”. В хода на прокурорското разследване са получени изчерпателни доказателства (записи от телефонни разговори) за връзките на поне 19 турски офицери с представители на групировката ИД в Сирия и Ирак.

След като стана известно, че в делото са замесени турски военни, материалите от разследването веднага са предадени на националната военна прокуратура и са изцяло засекретени, а турските медии „забравиха” за толкова „незначителния инцидент”. Все пак някои от материалите попаднаха в медиите.

Влиятелното турско опозиционно издание Today’s Zaman публикува част от доклада, в който се казва, че районът на Елбейли в провинция Килис често се използва за прехвърляне на турци към ИД в Сирия. Организационната и техническа подкрепа на такива мероприятия се извършва именно от турски военни.

Наложеното вето от турската администрация на темата е напълно обяснимо, тъй като на нейните представители става все по-трудно да скриват връзките си с ИД. В последно време това все по-често открито го сочат дори партньорите на Анкара в НАТО.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук