Рано е за сбогом на дизела, но заради климата е добре да мислим отдалеч

0
162

Проливните дъждове, бури, свлачища, затворени пътища и наводнени сгради през последните дни за пореден път ни напомнят колко е важно да се мисли за т.нар. зелени политики.

Циклони като “Генезис”, който буквално наводни сегашния юни, ще са все по-често явление и трябва да сме готови за тях, предупреждават ни за пореден път климатолози и еколози. Което от друга страна означава, че Зелената сделка в Европа не бива да бъде подценявана. Напротив – трябва да бъде поощрявана.

Но за да се случи тя, има един много важен аспект, който трябва да бъде претеглен много добре. И това е цената, която всеки ще трябва да плати, за да пазим природата и въздуха, който дишаме. Отсега се правят прогнози с колко ще поскъпнат самолетните блилети, с колко – новите автомобили, за които ще има все по-строги изисквания, за да не цапат толкова много. Лесно е да се предвиди и че по-богатите западни страни първи ще изхвърлят старите дизелови автомобили, които преди да бъдат изпратени окончателно в историята, ще минат през по-бедните източноевропейски страни.

И точно тук се крие разковничето – ако България и останалите държави от Източна Европа мислят в перспектива, те трябва да намерят начин да поощряват хората да карат нови коли, да има бонуси за покупка на електрически автомобили или на такива, чиито двигатели щадят околната среда. Това също е зелена политика. Пренебрегнем ли този момент, може да се окажем потърпевши заради опасно мръсния въздух.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук