Реалистично е България да влезе в Шенген на 1 октомври

0
135

Коментар на Моника Димитрова – Бийчър

„Имаме уверението на Швеция, че ще продължи да подкрепя приоритета, свързан с разширяването на Шенген. Предстои поредното общо заседание, надявам се тази тема да бъде включена в дневния ред идната седмица“, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър в студиото на Bulgaria ON AIR.
Според нея 1 октомври 2023 г. е реалистична дата за приемането ни в Шенген.

Зам.-министърът припомни, че сме изпълнили всички изисквания и това се признава от държавите членки.
„Темата, която остана, е по-скоро политическа, отколкото техническо изпълняване на критериите. Работим в конструктивен диалог с Австрия и Нидерландия, с Австрия имаме по-добра комуникация. Цялостната ни комуникация с Нидерландия беше в посока, че те всеки път променят позицията си. Очакваме от тях конкретика, а не постоянна промяна на позицията“, обясни Моника Димитрова-Бийчър пред Bulgaria ON AIR.

„От Австрия са ни изпратили конкретни мерки, които искат съвместно с България да бъдат предприети. Има пилотен проект във връзка с охраната на границата ни. Нашите австрийски колеги искат да дойдат на място, наясно са как ние охраняваме. Нямат против България и Румъния да бъдат приети, но имат сериозни обструкции как работи механизмът Шенген“, посочи още Димитрова-Бийчър.

Росен Стойчев

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук