Регулаторът с „вързани ръце“ по сделката с ЧЕЗ

0
3523

Председателят на КЕВР Иван Иванов е скептичен дали с бързи промени в Закона за енергетиката би могло да се променят условията, при които се разрази скандалът с ЧЕЗ.


„На този етап с един-единствен текст тази промяна не може да бъде разработена и работеща, а за да бъде работеща, е необходимо тя да бъде продължена с избирателно придружаване на критериите, по които се произнася комисията“, изтъкна Иван Иванов пред журналисти на въпрос какво би направил, ако влязат в сила промените в Закона за енергетиката, предлагани от „Обединени патриоти“.

Според него в закона трябва да се разпишат задължения на всички други органи, които могат да се произнеса за подписване на сделката за ЧЕЗ.

Той добави още, че щом президентът е преценил, че трябва да се свика КСНС, значи това е изключително важен въпрос за националната сигурност на България.

„Ние не сме членове на КСНС“, каза още Иванов.

На свой ред председателят на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев коментира, че все още не се е разгледала предложената от „Обединени патриоти“ поправка в Закона за енергетиката.

Припомняме, че Патриотите предлагат енергийният регулатор да може да спира сделки като тази с ЧЕЗ. Те настояват при над 20% разпоредителни действия с част от капитала на дружеството да се изисква разрешение от КЕВР. Освен това се предлага още КЕВР да бъде оторизирана при необходимост да получава информация от ДАНС и финансовото разузнаване, а също от Комисията за защита на конкуренцията.

Депутатът допълни, че е много важно да се прави разлика между БНБ, Комисията за финансов надзор и КЕВР. „БНБ и Комисията по финансов надзор одобряват купувача, защото всички ние имаме средства, които държавата трябва да защити“, поясни герберът и уточни, че ЕРП-тата предлагат просто една услуга на потребителите.

Добрев отсече, че КЕВР има право да отнеме от страната на собственика на активите и да назначи управител. Това е единственият закон, при който можеш да влезеш в частна фирма, да махнеш изпълнителния директор и да назначиш такъв от КЕВР, каза още той.

Той посочи, че не желае да коментира решението на президента Румен Радев да свика КСНС, тъй като той има право да го направи.

„Компетентните органи казаха, че няма опасност и няма притеснения за националната сигурност, така че няма какво да коментираме повече“, смята още депутатът от ГЕРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук