Резултати от кръвно изследване за забавачка изпратиха за 4 часа в ада млада майка от Пловдив и цялото ѝ семейство

0
1314
Сгрешени резултати от кръвно изследване за постъпване в забавачка изпратиха за 4 часа в ада млада майка от Пловдив и цялото семейство. На 3 декември Мари Райчева чула от лекарите, че невръстното момченце е болно от таласемия. При повторните проби, резултатите от които излезли същия ден, се оказало, че всичко с малкия е наред.

Майката е решена да съди виновните за преживения шок. Тя настоява лекарят, подписал документа, и медицинският лаборант, който е извършил манипулацията, да бъдат подведени под професионална отговорност, пише „Марица“.

На 1 декември Райчева завела детето в клиничната лаборатория на ДКЦ 1, за да му вземат кръв и урина. Момченцето щяло да постъпва в детска ясла и трябвало да мине задължителния пакет изследвания.

След два дни младата майка отишла при личния лекар на детето, за да вземе резултатите на Влади.

Оказало се, че изследванията не били пристигнали в кабинета на д-р Мирела Николова и лекарката сама слязла в лабораторията, за да ги вземе.

Забавила се доста, защото листът с показателите на Влади бил изпратен при друг неин колега. Върнала се в кабинета бяла като платно.

Помоли ме да седна и само ми каза, че ще се борим, спомня си Мари Райчева. Младата жена едва не припаднала, като чула, че детето  страда от тежка форма на таласемия. Според кръвните резултати организмът на Влади е останал почти без хемоглобин.

Изследванията бяха много лоши, показателят на хемоглобина беше едва 85 при референтна стойност над 140 грама на литър, разказва майката. След първоначалния шок д-р Николова я посъветвала да повторят изследванията на Влади.

Направили го в друга лаборатория. Четири часа семейството живее в отчаяние, тревожно очакване и молитви резултатите да са различни. Оказало се, че малкият Владимир е напълно здрав. Момченцето вече ходи на ясла и се чувства много добре сред своите връстници.

„Сега всичко е наред, но преживяхме ужасен стрес. За броени минути разбираш, че нищо след такава новина няма смисъл и дори започваш да виждаш края на живота си. Ще търся отговорност от медицинските лица, за да няма и други хора, които да бъдат застигнати от моите страхове”, обяснява Мари.

Настоява от лабораторията да потърсят семейството  лично и да поднесат извинение. Готови сме да предявим претенции и по съдебен път”, обясни адвокат Евгени Костадинов. Той е много близък на семейството и е кръстник на малкия Влади.

От лабораторията твърдят, че работят по всички медицински стандарти за вземане на кръвни изследвания. „Детето е малко и вероятно му е взета проба от пръста. Ако е плакало и се е въртяло, лаборантът трудно може да натрупа концентрирана кръв.

При такава ситуация е възможно кръвта да е по-разредена, а това означава и по-ниски показатели на хемоглобина”, обясни д-р Нели Георгиева – лекарят, извършил изследването.

По думите й при съмнения резултатът се отчита като невалиден и изследването се повтаря. Д-р Георгиева поиска лична среща с майката, за да се извини за грешката./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук