Решено: ЕС облекчава дълговете на Гърция!

0
1284

Финансовите министри от еврозоната одобриха мерки за краткосрочно облекчаване на задълженията на гръцката държава. Мерките, бяха предвидени още през май и няма да струват нищо на европейските данъкоплатци. Те включват „технически подобрения на лихвените проценти и на падежите по някои дългови облигации“, съобщава БНР.
На практика Атина получи повече време за погасяване на част от дълговете и гаранции срещу повишение на лихвите.

Ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че това е важна стъпка за укрепване на гръцките финанси.

Когато приложим всички тези мерки, те могат да допринесат до намаляване на гръцкия дълг с около 20 процентни пункта от БВП в периода до 2060 година, смята той.

Според Евростат гръцкият дълг е на път да достигне през тази година 315 милиарда евро. Това е 180 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Еврогрупата категорично отказа да намали номинала на гръцките задължения.

Германия продължи да настоява за постигане на първичен бюджетен излишък от 3,5 на сто въпреки мнението на Международния валутен фонд, че тази цел е нереалистична.

Гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос се опита да убеди колегите си от 19-членния валутен съюз, че страната му прави обещаните реформи в замяна на спасителния финансов план.

На срещата на Еврогрупата в Брюксел Цакалотос предложи да се направи втора оценка на третия международен план за Гърция. Това означава дискусии около възможно облекчаване на гръцкия дълг./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук