Росен Плевнелиев за случая „Гебрев“: Българската държава се провали

0
1426

По този конкретен случай не съм получавал никакви информации, докато съм бил президент – нито устно, нито в доклади. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия президентът (2012 – 2017 година) Росен Плевенлиев по повод случая „Гебрев“.

Провалите в случая на българската държава са поне два. Днес, четири години по-късно все още сме в сфрета на съмнения, версии. Институциите дължат не просто обяснения, а и свършена работа – когато имаме отровени баща и син, опит за убийство на семейство, институциите са длъжни да се намесят и да търсят отговорност, както го направиха английските служби. Тези, които го извършиха (отравянето на Сергей Скрипал – б.р.), бяха намерени, посочени и поставени под прожекторите, заяви той.

Това определено е провал, ние все още се въртим в някакви версии. Трябва да имаме работещи институции, които могат да използват целия ресурс не само на България, а и на международните партньори, за да могат да постигнат конкретни резултати по определен казус. Вижте казуса КТБ, вижте фалита на банките през 90-те години – със съжаление трябва да кажем институциите са длъжници на българските граждани от гледна точка на голямата тема за справедливост. Хората искат да видят ефективност, коментира Плевнелиев.

Трябва да намерим извършителите, да го поставим пред закона и да намерим обяснение за случилото се, каза Росен Плевнелиев във връзка със случая „Гебрев“.

През 2015 г.  по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите. Президентската институция, министерският съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах – поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, можем да кажем, че зад тази атака стоеше групата Sofacy – Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване. За тази група има огромни съмнения, че участва и в манипулирането на избори в САЩ и в открадването на данните на Бундестага и германските депутати, заяви още Плевнелиев.

Той изтъкна, че като държавен глава тогава веднага е събрал КСНС и е запознал всички отговорни фактори в държавата, посочил е докладите на партньорските служби и е поискал ясни и конкретни действия.

През 2019 г. отново валят съмнения, обвинени, коментира Росен Плевнелиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук